België wil starten met operatie om ISIS-kinderen terug te halen uit Syrië

Foto: Reuters

België heeft een principeakkoord met de Koerdische autoriteiten in Irak om de kinderen van Belgische IS-strijders te repatriëren. Dat meldt VRT NWS en bevestigt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aan Belga. Reynders hoopt de operatie “in de komende dagen of weken” te kunnen opstarten, al is nog overleg nodig met zijn Iraakse ambtgenoot.

De Belgische regering besliste eerder al dat kinderen van IS-strijders jonger dan 10 jaar in principe teruggehaald kunnen worden naar eigen land. Maar aan actieve repatriëring deed België tot nog toe niet. Dat leidde de laatste maanden tot heel wat kritiek, onder meer van academici en ngo’s.

België heeft nu een principeakkoord gesloten met de Koerdische autoriteiten om de kinderen te repatriëren. Dat meldt VRT NWS, en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bevestigt het nieuws aan Belga. De ondertekening van dat ‘memorandum of understanding’ gebeurde ter plaatse in Erbil, de hoofdstad van de autonome Koerdische regio in Irak.

LEES OOK. Weesjes van Belgische Syriëstrijder overgebracht naar Nederland: “Tikkende tijdbommen? Na 6 maanden bij ons zijn het kinderen zoals alle anderen”

Concreet heeft de tekst het over de repatriëring van kinderen tot 10 à 12 jaar, met voorrang voor weeskinderen. Ze moeten overgeplaatst worden van de Koerdische kampen in het noordoosten van Syrië richting Erbil, legt Reynders uit. “We zullen te werk gaan zoals andere landen het hebben gedaan”, klinkt het. “Defensie kan daarbij logistieke steun bieden.” De Koerden vragen al langer dat buitenlandse overheden hun onderdanen weghalen uit de overvolle vluchtelingenkampen. Onder meer Zweden en Frankrijk repatrieerden al landgenoten.

De belangrijkste ministers van de federale regering bespraken de situatie woensdag op een extra kernkabinet. Reynders hoopt de operatie “in de komende dagen of weken” te kunnen opstarten. Meer details geeft de minister voorlopig niet: hij moet nog contact opnemen met zijn Iraakse ambtgenoot, en de relaties tussen Erbil en Bagdad verlopen doorgaans erg gespannen.

Al in Syrië

Volgens freelance journalist Wladimir van Wilgenburg is er al een Belgische delegatie in Syrië aanwezig.