Brandweer is het beu: “Bel ons eerst en begin dan pas te filmen”

De zware industriebrand op 30 mei leidde tot spectaculaire rookpluimen en vlammen die heel wat ramptoeristen lokten. Foto: loh

Bavikhove -

Er volgt een opvallende oproep na de zware industriebrand in Bavikhove. “Stop met branden te filmen en alarmeer eerst de hulpdiensten.” In Bavikhove gebeurde het in omgekeerde volgorde.

En masse stonden ze er enkele weken geleden, de ramptoeristen die de brand in Bavikhove wilden filmen. Vooral de brug over de Leie richting de Brouwketel was een populaire stek. Tientallen mensen stonden er te filmen. De eerste filmpjes van de metershoge rookwolken werden omstreeks 10.10 uur al online gezet, maar op dat moment was de brandweer nog niet op de hoogte gebracht van de brand. “Om 10.18 uur kwam de oproep bij onze hulpverleningszone binnen via de 112-centrale”, zegt Frank Maertens, commandant van de brandweerzone Fluvia. Op dat moment stonden sociale media al vol filmpjes van de brand.

De ramptoeristen stonden er zo lang dat ze ondertussen roddels verspreiden over de werking van de brandweer. Er werd gezegd dat de brandweer traag en log reageerde. “Daar klopt niets van, want we wisten niet eens dat er brand was. Als al die mensen die op de brug stonden te filmen ons hadden gebeld, waren we er inderdaad vroeger geweest. Een kleine vijf minuten na de eerste oproep vertrok het eerste voertuig al naar de plaats van de interventie. Maar als het noodnummer 112 niet wordt verwittigd, dan gaat er inderdaad kostbare tijd verloren”, zegt Maertens. Van waar dat ultieme telefoontje naar de brandweer kwam, weet Maertens niet. “De dienst 112 communiceert daar niet over om de privacy van mensen te beschermen.”

Voorzichtigheid

Dat de brand zo gigantisch was heeft de operatie evenmin bespoedigd. “We hebben in een mum van tijd 120 mensen en 40 voertuigen opgetrommeld”, zegt Maertens. En dan waren er nog de hoogspanningskabels in de omgeving van de firma. “Over beide toegangswegen naar de firma loopt een hoogspanningksabel. Omdat de veiligheid van onze mensen centraal staat én omdat we wisten dat er niemand meer in het gebouw zat, hebben we besloten eerst die hoogspanningskabels te laten uitschakelen. Dat deed netbeheerder Elia. “Die voorzichtigheid was een goede beslissing, zeker toen er één van de kabels afknapte.”

Zonevoorzitter en Kuurns burgemeester Francis Benoit sluit zich aan bij de zonecommandant. “Mensen filmen en nemen foto's, maar verzaken eraan de hulpdiensten te bellen. Het is ongelooflijk dat mensen eerst filmpjes opnemen en verspreiden en pas daarna de reflex hebben om te bellen. We horen dezelfde ervaring bij andere steden en gemeenten. Facebook is geen online hulpcentrum”, zegt Benoit.

Door Karen Verhulst
AANGERADEN
Meest recent