Christophe Deborsu werkt aan datingprogramma met Walen en Vlamingen

Politiek journalist Christophe Deborsu werkt aan een datingprogramma waarin hij Vlamingen en Walen aan elkaar wil koppelen. Volgens hem is het de eerste keer dat er een entertainmentprogramma komt met kandidaten uit beide landshelften. De centrale vraag: kiezen we sowieso iemand van de eigen gemeenschap? Of zijn er nog Belgen over?

Helemaal zeker is het nog niet. Maar Christophe Deborsu stapt een dezer dagen met een uitgewerkt voorstel naar zijn bazen bij RTL, en hij acht de kans groot dat het er komt: een datingprogramma met Waalse én Vlaamse kandidaten. Confederalisme in een entertainmentjasje. “Ik krijg heel vaak de opmerking dat het enkel de politici zijn die ons land willen splitsen”, zegt de Naamse presentator die getrouwd is met een Antwerpse. “Maar we kunnen de vraag over het voortbestaan van België niet overlaten aan de politiek alleen. We moeten ook daarbuiten kijken.”

De vraag van het programma luidt dus: als kandidaten in een datingprogramma een partner moeten kiezen, kiezen ze dan iemand van hun eigen taalgemeenschap? Of spelen andere eigenschappen net zo goed een rol? Elke kandidaat zal de keuze krijgen tussen twee Waalse en twee Vlaamse partners. Deborsu kan nog niet alles lossen, maar het is de bedoeling dat de kijker pas op het einde te zien krijgt wie Franstalig en wie Nederlandstalig is. Elke potentiële partner zal dus worden bijgestaan door een tolk en zal worden gedubd. “Het is het ultieme sociale experiment om te zien of dit land kan blijven bestaan en of er nog Belgen zijn”, zegt Deborsu, die eerder ook al voor Woestijnvis en RTBF werkte.

Het datingprogramma lijkt een formule die ook bij Vlaamse zenders interesse kan wekken. “Graag”, zegt Deborsu. “Het zou de eerste keer zijn dat er een entertainmentprogramma op de Belgische televisie komt waarin Vlaamse en Waalse kandidaten meedoen.”

Door Hannes Cattebeke en Arnout Gyssels
Meest recent