Gewone banken kan hangjongeren niet uit portieken van appartementen houden, dus probeert deze stad het zo

De gewone zitbanken aan het station trekken hangjongeren niet aan. De stad gaat nu speciale exemplaren plaatsen. Foto: idh

Halle -

Aantrekkelijke zitbanken in de stationsbuurt in Halle moeten hangjongeren weghouden uit de portieken van de appartementen in de buurt. Ze veroorzaken daar te veel overlast.

Elke dag voor en na schooltijd komen jongeren samen, niet alleen op het Stationsplein, maar ook in de portieken van de appartementen in de stationsomgeving. De jongeren gedragen zich vaak luidruchtig en laten zwerfvuil achter. Volgens de buurtbewoners worden er soms ook drugs gebruikt en verhandeld.

N-VA-gemeenteraadslid Benjamin Swalens, die in de stationsbuurt woont, kaartte het probleem nog maar eens aan tijdens de jongste gemeenteraad in Halle.

Geen criminelen

“De problemen in de stationsbuurt zijn ons bekend. Bijna elke vergadering van het Halse overlastplatform komt de situatie ter sprake”, zegt burgemeester Marc Snoeck (SP.A).

“Ondertussen hebben we een jeugdopbouwwerker aangeworven. Die praat met de hangjongeren aan het station en in de omgeving van De Bres. De wijkagent hebben we een kantoor gegeven op het Stationsplein en de gemeenschapswachten gaan er geregeld langs. Er zijn ook drie camera's geplaatst, waardoor het aantal fietsendiefstallen de jongste maanden is gedaald”, aldus de burgemeester.

Onveiligheidsgevoel

“Uit de cijfers blijkt dat de hangjongeren in de stationsbuurt doorgaans geen criminelen zijn, maar ze geven de mensen wel een subjectief onveiligheidsgevoel.”

“De hangjongeren in de portieken van de appartementen zijn niet echt fijn voor de bewoners. Om hen daar weg te halen, hebben we een tijdje geleden extra banken geplaatst op het Stationsplein. Het gaat om eenzelfde soort banken die ook elders in de stad staan. Helaas is het niet gelukt om de hangjongeren uit de portieken te houden”, geeft burgemeester Snoeck toe. “De zitbanken worden veel gebruikt door andere mensen, maar niet door de hangjongeren.”

“Het overlastplatform lanceerde het idee om zitbanken te plaatsen die door hun vorm en design specifiek jongeren aantrekken om erop te zitten. Op die manier hopen we die hangjongeren toch te kunnen weghouden van de woningen. Hoe die speciale zitbanken er moeten uitzien en aan welke criteria ze moeten beantwoorden, is nog niet duidelijk. Op de volgende vergadering van het overlastplatform bespreken we dit”, zegt de burgemeester.

“Zeker is dat er ook vuilnisbakken moeten komen want er ligt ook zwerfvuil op het Stationsplein. Een stadsarbeider is een hele dag in de weer met de schoonmaak van het Stationsplein. Zodra hij aan het eind is, moet hij jammer genoeg weer van voren af aan beginnen”, aldus Snoeck.

Sennehof

Het woonproject Sennehof vergt een speciale aanpak.

“De binnenruimte van deze appartementen ziet eruit als openbaar domein waar vrij kan worden gewandeld, maar eigenlijk is dit privéterrein. Daarom mag de stad er geen zwerfvuil ruimen. Dat wekt soms ergernis bij de bewoners. De binnentuin afsluiten mag ook niet volgens de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan. Het stadsbestuur heeft de eigenaars gevraagd om de stad een soort van erfdienstbaarheid te verlenen in het binnengebied. Er kwam geen reactie”, zegt burgemeester Snoeck. De stad is van plan om de vraag te herhalen.

Door Ingrid Depraetere