Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

13/06/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Tussen de vluchtelingen in de Koerdische kampen zitten momenteel meer dan vijftig Belgische kinderen.   EPA-EFE

België begint binnenkort met repatriëring ISIS-kinderen

“De komende dagen en weken” begint ons land met de repatriëring van Belgische kinderen van ISIS-strijders uit kampen in het noorden van Syrië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bekendgemaakt. “Een Belgische delegatie heeft ter plaatse een memorandum ondertekend met de Koerdische autoriteiten”, liet hij weten aan de Franstalige krant Le Soir. De afspraak is dat ons land de Belgische kinderen tot 10 à 12 jaar terughaalt en daarbij prioriteit geeft aan wezen. Defensie zou logistieke ondersteuning geven om de kinderen uit het gebied te krijgen.

Op dit moment zitten meer dan vijftig Belgische kinderen vast in de kampen van Al Hol, Ain Issa en Al Roj en daar komen er nog steeds bij. Andere Europese landen zijn al langer bezig om hun ISIS-kinderen te laten terugkeren. Frankrijk heeft bijvoorbeeld al veertien weeskinderen gerepatrieerd, en ook Nederland en Duitsland zijn hun operaties al gestart.

Met de aankondiging van Reynders houdt ons land zich aan de belofte om de jongste kinderen terug te halen. Voor hun ouders is vooralsnog geen repatriëring voorzien. Over de precieze omstandigheden wilde Reynders niks kwijt. (pl, blg)