“Belgisch Klimaatplan bij minder ambitieuze in Europa”, 19de plaats op 28 landen

Bron © BELGA

Foto: put

Het nationaal energie- en klimaatplan (NEKP), dat de verschillende regeringen van ons land eind vorig jaar bij de Europese Commissie hebben ingediend, is niet ambitieus genoeg. Dat vindt de ngo Transport and Environment, dat alle Europese plannen analyseerde. De belangenorganisatie zet ons op een 19e plaats, van de 28 ingediende plannen.

Het NEKP is het gezamenlijke plan waarmee de federale overheid en de drie gewesten aangeven hoe ze de Europese engagementen voor 2030 willen halen.

Transport and Environment plaatst België bij de minder goede leerlingen in Europa. Vlaanderen krijgt over het algemeen wel betere punten dan Wallonië. Zo vindt de ngo het goed dat Vlaanderen tegen 2030 af wil van voertuigen met een klassieke verbrandingsmotor. Dat ook hybrides en biobrandstoffen als schoon vervoer worden beschouwd, vindt de organisatie dan weer niet correct.

Ook de Vlaamse ambitie om tegen 2025 alleen nog hybride bussen toe te laten in steden, vindt Transport and Environment een goede zaak. Wallonië is niet specifiek genoeg in de vergroening van het openbaar vervoer.

De ngo is daarentegen niet te spreken over het optrekken van de biocomponent in onze brandstoffen tot 14 procent tegen 2030. Ook het aanmoedigen van CNG en LNG vindt de organisatie een slechte zaak.

“We scoren slechter dan landen als Polen, Tsjechië en Roemenië, die een stuk armer zijn en waarvoor klimaatbeleid een relatief nieuw gegeven is”, concludeert Bond Beter Leefmilieu uit het rapport. “En dat terwijl duidelijk is wat er moet gebeuren om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen: vanaf 2030 geen nieuwe wagens met verbrandingsmotor op de baan sturen.”

TOP 10 MEEST GELEZEN