In deze stad is het binnenkort gedaan met de bekende stickers tegen reclame

Foto: sln

Leuven -

De stad Leuven bindt de strijd aan met reclamefolders die willekeurig in brievenbussen gestopt worden. “Veel van die folders belanden toch ongelezen op de papierstapel”, zegt schepen Thomas Van Oppens. Daarom verdwijnen de bekende stickers mogelijk uit het straatbeeld.

We kennen het allemaal: een volle brievenbus met slechts één of twee brieven erin die echt aan jou gericht zijn. Voor de rest zijn het reclamefolders van winkelketens, drukwerk van politieke partijen en ga zo maar door. Aan heel wat brievenbussen zie je daarom de bekende sticker ‘geen reclamedrukwerk’ hangen. Maar voor de stad Leuven moet die sticker voortaan overbodig worden.

“Nu moeten inwoners een sticker op hun brievenbus hangen als ze geen reclame wensen”, zegt schepen van Afvalbeleid Thomas Van Oppens. “Wij willen de logica omdraaien. Elke brievenbus in Leuven wordt reclamevrij, tenzij de bewoners expliciet op zijn of haar brievenbus aangeeft reclame te willen ontvangen.”

Het stadsbestuur onderzoekt of dat verbod mogelijk is. Tegelijk ligt deze maand een belasting op ongeadresseerde post ter stemming op de gemeenteraad. Bedrijven die folders willen bussen, zullen dan vanaf juli een belasting moeten betalen. Daarmee hoopt de stad de afvalberg, die voor 15,9 procent bestaat uit papier en karton, te verkleinen.

Door gjs