Belg ziet loon minder snel stijgen dan elders in Europa

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Koen Suyk

In de Europese Unie zullen de werknemers in 2019 de lonen gemiddeld meer zien stijgen dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Duitse Böckler-Stiftung, een onderzoeksinstelling gelieerd aan de Duitse vakbonden. De loonstijging in België ligt onder het Europees gemiddelde.

Uit de cijfers blijkt dat de brutolonen dit jaar in de Europese Unie gemiddeld 2,6 procent zullen stijgen. Rekening houdend met de inflatie gaat het om een stijging van de reële lonen met 1 procent. Een jaar eerder bleef na inflatie 0,9 procent over, bruto ging het om een stijging met 2,8 procent.

Belgische werknemers zien de lonen minder snel stijgen in vergelijking met hun Europese collega's. Bruto zou er in 2019 wel 2,5 procent bijkomen, maar na inflatie is dat 0,7 procent. Vakbonden en werkgevers in ons land sloten in februari een loonakkoord voor de komende twee jaar. De lonen mogen maximaal 1,1 procent stijgen bovenop de index.

Grote verschillen

Tussen de verschillende Europese landen zitten grote verschillen. Terwijl de Duitsers hun loon gemiddeld bruto 3,2 procent zien stijgen en er 1,7 procent na inflatie overblijft, zullen de Fransen hun reëel loon dit jaar zien dalen met -1,3 procent. In Nederland zouden de lonen bruto 2,7 procent stijgen, waar na inflatie maar 0,2 procent extra loon van overschiet. In Oost-Europa stijgen de lonen dan weer een stuk sneller dan in het westen, al liggen de lonen er natuurlijk een stuk lager.

De hoogste lonen in Europa worden betaald in Luxemburg, blijkt uit de cijfers van de Böckler-Stiftung. Het gemiddelde jaarsalaris bedroeg er in 2018 70.000 euro, tegenover een Europees gemiddelde van 38.400 euro. België staat met een gemiddeld jaarloon van 56.300 euro op plaats drie, na Nederland (59.300 euro).

Door jvh