Middeleeuwse leprozerie ontdekt in Ieper

Bron © BELGA

Foto: rr

Ieper -

In Sint-Jan, bij Ieper, is een leprozerie uit de twaalfde eeuw ontdekt. “Het gaat om een uitzonderlijke vondst die zeer goed bewaard is gebleven”, zegt erfgoedcoördinator Jan Decorte. “Ook de skeletten zijn erg waardevol voor ons onderzoek.”

Tijdens rioleringswerken in Sint-Jan bij Ieper stootte een aannemer eind vorig jaar op een archeologische site. Het bleek om een leprozerie uit de twaalfde eeuw te gaan. “Dat was een soort geïsoleerd dorp buiten de stad waar melaatsen werden verzorgd”, legt Decorte uit. “Melaatsheid kwam tot de zeventiende eeuw voor in onze regio en iedere grote stad had zijn leprozerie net buiten de stad, maar het is de eerste keer dat er een wordt blootgelegd.”

De site kreeg de naam ‘Hooge Siecken’ en was omgeven door een gracht zodat er maar één in- en uitgang was. “Vooral voor de gegoede burgers kwamen hier terecht”, aldus Decorte. “De gemeenschap was zelfvoorzienend met een bakkerij en een brouwerij. Naast archeologische resten hebben we ook verschillende skeletten gevonden, die we zullen onderzoeken op tekenen van melaatsheid.”

Het is opmerkelijk dat de archeologische vondst in zo’n goede staat is, want amper een kilometer verder bevindt zich de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog. “Daarom noemen wij het soms onze Pompei-site”, grapt Decorte. “Je bevindt je onmiddellijk in de middeleeuwen zonder enig spoor van de Eerste Wereldoorlog.” De opgravingen zijn gestart in april en zullen nog tot het einde van de zomer duren. Wie met eigen ogen een leprozerie wil zien, kan vrijdag 14 en zaterdag 15 juni terecht op de site ‘Hooge Siecken’ voor een rondleiding.

Door jvh