Daar gaat ‘Saint-Jozef’... en het gaat vlug

Straks blijft er nog weinig over van honderd jaar onderwijsgeschiedenis in Kortrijk. Foto: vkk

Kortrijk -

Het Sint-Jozefinstituut in Kortrijk (1907-2017) had een goede reputatie, vooral bij de zelfstandigen. Er studeerden heel wat knappe koppen af. En de broeders hadden eigen inspecteurs. Een unicum, zoals bij de paters. Duizenden leerden er wat discipline is, tot een mep op de kont of elders.

Afbraak school Sint-Jozef in Kortrijk. Video: Het Nieuwsblad

De fusie met het Guldensporencollege bracht niet alleen veel vrouwelijke leerkrachten, maar ook veel meisjes over de vloer. Meisjes in een gebouw dat tientallen jaren het terrein was van ‘mannen’, ‘Saint-Jozef’ genaamd.

Op 1 september vorig jaar kon iedereen nog eens de aftandse gebouwen bezoeken en werden herinneringen opgehaald. Er waren leuke, maar ook even donkere kanten aan dit instituut. De huidige eigenaar van de gebouwen is ziekenhuis Heilige Familie. Die realiseert er een nieuwbouw. Het huis Vermeulen langs de Lange Meerstraat moet blijven staan en ook Plein 26 blijft intact naast de historische kapel. De rest verdwijnt en de sloopwerken gaan vlug. Vandaag zijn er nog enkele broeders, maar die verblijven niet meer in Kortrijk maar in Ternat.

Door vkk