Koning Filip doet opvallende ontboezeming over jeugdtrauma tegen schoolverlaters

© Belga

Koning Filip (59) heeft als tiener leerproblemen gehad en moest zich door zijn middelbare schooltijd worstelen. In een opvallend openhartig gesprek met vroege schoolverlaters bevestigde hij de vermoedens die daarover al lang bestaan. Dik 40 jaar later is het nog steeds een trauma. Het verklaart mede waarom hij zijn zoon Emmanuel naar een school voor kinderen met leerachterstand heeft gestuurd.

Wim Dehandschutter

© Belga

“In mijn jeugd kende ik veel problemen op school. Ik voelde me slecht behandeld. Het was niet gemakkelijk voor mij.” Koning Filip heeft voor het eerst over zijn moeilijke schooltijd gepraat bij een bezoek aan Out of the box, een initiatief in Brussel voor vroege schoolverlaters. De jongeren zijn tussen 15 en 19 jaar. Ze worden één jaar opgevangen en voorbereid om terug te keren naar een gewone school of om hun examens af te leggen voor een middenjury. De vorst noemde het project een “uitzonderlijk cadeau” voor de jongeren.

Tussen de lijnen liet Filip verstaan dat hij destijds in het middelbare onderwijs het tempo niet kon volgen. “Er zijn verschillende vormen van intelligentie, en het schoolsysteem lijkt gemaakt voor uitsluitend één type. Maar sommige kinderen zijn pas op latere leeftijd klaar voor die aanpak. Ik denk dat dat mijn probleem was.” De toenmalige prins liep eerst humaniora in het Frans (het jezuïetencollege Saint-Michel in Brussel) en vanaf zijn 15de in het Nederlands (de Abdijschool van Zevenkerken in Sint-Andries, bij Brugge). De taalproblemen – thuis in Laken werd alleen Frans gesproken – maakten het des te moeilijker. (Lees voort onder de foto)

© Belga

Uit anonieme getuigenissen van intimi was al gebleken dat Filip de leerstof nauwelijks verwerkt kreeg. Hij zette zich nochtans hard in, alleszins harder dan zijn jongere broer Laurent, en volgde bijlessen. Koning Boudewijn, die geen voorkeursbehandeling voor zijn neefjes wilde, kreeg vaak opgesmukte rapporten onder ogen.

Vertrouwelingen weten de ondermaatse schoolresultaten van Filip aan de veelvuldige afwezigheid van zijn ouders Albert en Paola, die meer aandacht hadden voor hun verboden liefdes dan voor hun kroost. Komt daarbij dat zijn kinderloze oom Boudewijn hem opleidde tot zijn opvolger. Als toekomstige koning liep Filip daardoor in de kijker op de speelplaats, wat hem vatbaar maakte voor pesterijen. De toenmalige prins ging, na een opleiding aan de Koninklijke Militaire School in Brussel, politieke wetenschappen studeren aan de universiteit van het Amerikaanse Stanford.

Knuffels en liefde

© Belga

Door zijn moeilijke jeugd wil Filip zijn dochters en zonen zijn jeugdtrauma’s besparen, beweren bronnen dicht bij de koning. Hij overlaadt zijn vier kinderen met knuffels, aandacht en liefde die hij heeft gemist. En hij wil hen een gelukkige schooltijd bezorgen. Toen zeven jaar geleden bleek dat Emmanuel (nu 13) leerproblemen had, werd hij overgeplaatst naar een speciale school in Kessel-Lo, bij Leuven. Daar bloeide de jongen open.

En dochter en troonopvolgster Elisabeth maakt haar middelbare school af in Wales, waar ze anoniem kan puberen. Ver weg van huis is ze niet kroonprinses van België, maar gewoon ‘Lisa’. Filip zelf noemt zijn studententijd in Stanford “twee van de mooiste jaren uit mijn leven”. Hij werd er niet als Monseigneur aangesproken, maar als Filip. Of door zijn beste vrienden als Prince, verwijzend naar de Amerikaanse popartiest.

© Belga

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten