Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

14/06/2019 - TV & Radio
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Canvas zendt topreeks ‘Chernobyl’ uit, maar wel pas in april 2020

Canvas heeft de uitzendrechten verworven van Chernobyl, wereldwijd bejubeld als een van de beste fictiereeksen van de voorbije jaren. Telenet-abonnees kunnen de Brits-Amerikaanse HBO-reeks al bekijken via Play en Play More, Canvas moet wachten tot april 2020.

Chernobyl vertelt in vijf delen het verhaal van de ontploffing in de kerncentrale in toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne, de rampzalige gevolgen ervan voor de omgeving en de omwonenden, en de race tegen de tijd van brandweer en technici om mensen te redden en erger te voorkomen. De reeks toont ook hoe de Sovjetautoriteiten probeerden de ware oorzaken van de ramp te verdoezelen en hoe één man bleef vechten om ze aan het licht te brengen. Bedenker en scenarist Craig Mazin, die een verleden heeft als schrijver van vederlicht entertainment als Scary movie 3 en 4 en The hangover Part II en III, baseerde zich onder meer op de getuigenissen van de inwoners van Pripyat, de nu verlaten spookstad nabij Tsjernobyl, zoals die werden opgetekend door de Wit-Russische Nobelprijswinnares Svetlana Alexievich in haar boek Voices from Chernobyl.

Iedereen is het erover eens dat Chernobyl terecht een 9,7 op 10 kreeg op de website Internet Movie Database (Imdb), de hoogste waardering ooit voor een serie. Alleen in Rusland zijn ze minder enthousiast: daar vinden ze de versie van de feiten zo leugenachtig dat ze een eigen fictiereeks gaan maken. Officieel lieten 31 mensen het leven bij de kernramp, maar ramingen gaan van vierduizend tot tweehonderdduizend slachtoffers.(tdl)