Abonnee worden? Kies je leesformule

14/06/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Photo News

De Decker neemt Kazachgate mee in zijn graf

Oud-minister Armand De Decker is op 70-jarige leeftijd overleden. Zijn lange politieke carrière, die hem tot bij de top van de Franstalige liberalen bracht, kwam vorig jaar nog maar tot een bijzonder pijnlijk einde door Kazachgate.

De Decker was ruim dertig jaar politiek actief. In 1981 zetelde hij een eerste keer in de Kamer en hij bleef daarna volksvertegenwoordiger tot 2017. Hij was daarnaast ook elf jaar MR-burgemeester van Ukkel, zeven jaar senaatsvoorzitter en drie jaar federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking.

In mei vorig jaar werd De Decker echter in verdenking gesteld van omkoping, waarna hij ontslag nam uit al zijn functies en de partij verliet. De beschuldigingen? De Decker zou in 2011, op vraag van de Franse president Nicolas Sarkozy, zijn tussengekomen om de totstandkoming van de Belgische afkoopwet te versnellen. Op die manier kon ook de Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev er gebruik van maken. De Decker is altijd blijven ontkennen dat hij een wettelijke of deontologische grens had overschreden in de Kazachgate-affaire. Volgens hem waren de honderdduizenden euro’s (al naargelang de bron variërend van 300.000 tot 750.000 euro) die hij had ontvangen, de verloning voor zijn diensten als ‘strategisch adviseur’ van Chodiev. De Decker trad destijds namelijk op als diens advocaat.

Het gerechtelijk onderzoek is ook vandaag nog niet afgerond. Dirk Van der Maelen (SP.A), die voorzitter was van de onderzoekscommissie Kazachgate, hoopt dat het zal worden voortgezet, ook nu De Decker is overleden. “De Decker kan de hele zaak onmogelijk op eigen houtje geregeld hebben. We moeten nog te weten komen wie zijn opdrachtgevers waren.”

Over de doodsoorzaak van De Decker deed zijn kennissenkring er gisteren het zwijgen toe. De laatste keer dat hij in het openbaar werd gezien, was hij fel verzwakt. Intimi vertellen dat de hele affaire enorm woog op zijn gezondheid. Premier Charles Michel (MR) noemde De Decker in een reactie iemand “die altijd met overtuiging en elegantie de liberale waarden heeft verdedigd”. (hca)

Nu in het nieuws