Stoffel Vandoorne zal op vijfde plek starten in eerste 24 Uur van Le Mans, pole position gaat naar topfavoriet Toyota

Foto: Photo News

Stoffel Vandoorne zal komende zondag zijn eerste 24 Uur van Le Mans vanaf de vijfde startplaats mogen aanvatten. De SMP Racing #11 van de Rumbekenaar en teamgenoten Mikhail Aleshin en Vitaly Petrov strandde op 1,168 seconden van de poletijd. Voor Toyota, de winnaar van vorig jaar, ziet het er voorlopig goed uit: hun wagens beginnen vanaf plaatsen één en twee. Maar de verschillen zijn opvallend klein: het belooft een spannende 87ste editie van de legendarische race te worden.

Stoffel Vandoorne en zijn Russische teamgenoten Mikhail Aleshin en Vitaly Petrov waren na de eerste kwalificatiesessie op woensdagavond voorlopig zevende. Geen probleem, want in een race van 24 uur is de kwalificatie in essentie minder belangrijk. En op donderdag stonden nog twee sessies van telkens twee uur op het programma, waarin de rijders van alle klassen (LMP1, LMP2, GTE Pro en GTE Am) hun tijden van de eerste sessie nog konden verbeteren.

Kleine verschillen

In tegenstelling tot de voorbije jaren waren de verschillen in de LMP1-klasse klein. De pole position ging naar de Toyota Gazoo Racing #7, bestuurd door José Maria Lopez, Mike Conway en Kamui Kobayashi, met een tijd van 3:15.497. De Toyota #8 van Fernando Alonso, Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima maakte het Japanse feestje compleet door tweede te worden. Maar, belangrijker: ook de twee wagens van SMP Racing en Rebellion Racing waren zeer snel. Voor topfavoriet Toyota lijkt de uitdaging dus een stuk groter te worden dan vorig jaar, toen ze vrij eenvoudig een dubbelzege scoorden in Le Mans. Al is het natuurlijk afwachten of SMP en Rebellion dit strakke tempo ook in de race volhouden.

De SMP Racing #17 van Stéphane Sarrazin, Egor Orudzhev en Sergey Sirotkin eindigde op de derde plek, maar gaf amper 0,662 seconden toe op de toptijd van Toyota. De zusterwagen bestuurd door Vandoorne, Petrov en Aleshin kwam tot de vijfde tijd op 1,168 seconden van de Toyota #7. De beide SMP-wagens werden gesplitst door de #3 Rebellion. De #1 Rebellion rondde de top zes af op amper 1,313 seconden van de poletijd.

Stoffel Vandoorne zal op vijfde plek starten in eerste 24 Uur van Le Mans, pole position gaat naar topfavoriet Toyota
De Porsche #92 van onder andere Laurens Vanthoor werd zevende in de GTE Pro-klasse. Foto: Photo News

In de GTE Pro-klasse moesten onze landgenoten Laurens Vanthoor en Maxime Martin wat plekken toegeven na een sterke eerste kwalificatiesessie op woensdagavond. De Porsche #92 van Vanthoor, Michael Christensen en Kevin Estre stond na de tweede sessie op de voorlopige pole, maar viel in de laatste sessie nog terug naar de zevende tijd in de klasse. Martin klokte met zijn teamgenoten Alex Lynn en Jonathan Adam de veertiende tijd in de Aston Martin #97. De pole position in de GTE Pro-klasse ging naar de Aston Martin #95 bestuurd door Darren Turner, Nicki Thiim en Marco Sorensen.

In de LMP2 ging de beste tijd naar de Graff #39 (Tristan Gommendy, Vincent Capillaire en Jonathan Hirschi), in de GTE Am-klasse was de Dempsey-Proton #88 (Matteo Cairoli, Giorgio Roda en Satoshi Hoshino) het snelst.

De 24 Uur van Le Mans start zaterdagmiddag om 15 uur.

Door Sam Varewyck
  • AANGERADEN
    Meest recent