Aanvallen op tankers in Golf van Oman: Iran verwerpt beschuldigingen van VS “formeel”

© AFP

Iran zegt dat het “formeel de ongegronde beweringen van de VS verwerpt”. De Amerikanen beschuldigen het land ervan achter de aanvallen op olietankers in de Golf van Oman te zitten.

dgs

“Het is de inschatting van de Amerikaanse regering dat de Islamitische Republiek Iran verantwoordelijk is voor de aanvallen van vandaag in de Golf van Oman”, zo citeerde het ABC News de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo donderdag.

Twee olietankers raakten donderdagochtend zwaar beschadigd na een vermoedelijke aanval in het gebied tussen Saudi-Arabië, Iran en Oman. Pompeo plaatste het incident in het kader van een ruimere campagne van Teheran en zijn “surrogaten” tegen Washington en zijn bondgenoten.

“In hun geheel beschouwd vormen deze onuitgelokte aanvallen een duidelijke bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid, een schreeuwerige aanval op de vrije scheepvaart en een onaanvaardbare campagne vanwege Iran voor het escaleren van de spanning”, zei Pompeo.

De minister voegde eraan toe dat Washington zijn bezorgdheid zou uiten op een bijeenkomst van de Veiligheidsraad. Pompeo zei ook dat zijn land nog steeds een terugkeer van Teheran naar de onderhandelingstafel op het “geijkte moment” wil.

Iran: “Ironisch”

“Iran verwerpt uitdrukkelijk de beschuldigingen van de VS en veroordeelt ze in de scherpste bewoordingen”, verklaarde de Iraanse vertegenwoordiging bij de VN donderdagavond.

“Het is ironisch dat de VS, die zich onwettelijk terugtrokken uit het Joint Comprehensive Plan of Action (de nucleaire deal, nvdr.), Iran nu oproepen om over te gaan tot onderhandelingen en diplomatie”, aldus Teheran in een mededeling aan de VN.

“De economische oorlog en het terrorisme van de VS tegen het Iraanse volk, net zoals hun massieve militaire aanwezigheid in de regio zijn en blijven de belangrijkste bron van onveiligheid en instabiliteit in de ruime Golfregio”, luidt het verder. “Verzinsels en campagnes van desinformatie of het schaamteloos beschuldigen van anderen, zullen de realiteit niet veranderen. De VS en hun regionale bondgenoten moeten stoppen met deze oorlogsvoering.”

Ook Britse minister

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zegt in eerste instantie de beweringen van de VS te geloven. Hij noemde de aanvallen “erg verontrustend”. Mocht Iran erachter zitten, dan zou dat een “erg onverstandige escalatie” zijn. Het Verenigd Koninkrijk kondigde aan zelf een onderzoek naar de feiten te zullen voeren.

LEES OOK. Spanningen in Midden-Oosten lopen op na aanvallen op olietankers in Golf van Oman. Wie zit erachter? En waarom? (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten