Pedro Almodóvar krijgt carrièreprijs op filmfestival van Venetië

Bron © BELGA

Pedro Almodóvar Foto: EPA-EFE

De Spaanse cineast Pedro Almodóvar krijgt tijdens het komende filmfestival van Venetië een Gouden Leeuw voor zijn hele carrière. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt. De 76ste editie vindt plaats van 27 augustus tot 7 december.

De 69-jarige Almodóvar staat bekend om zijn sensuele films over travestie, prostitutie, druggebruik, doorspekt met zeer flamboyante personages en visuele pracht. “Almodóvar is niet alleen de belangrijkste en invloedrijkste Spaanse regisseur na Buñuel, hij is ook de auteur die erin geslaagd is een duidelijk, controversieel en provocatief beeld te schetsen van het Spanje na Franco”, zegt Alberto Barbera, directeur van de Mostra.

De Spanjaard heeft al 21 langspeelfilms gedraaid, waaronder ‘Mujeres al borde de un ataque de nervios’, ‘Tacones lejanos’, ‘Todo sobre mi madre’ en ‘Hable con ella’. “Ik ben heel blij met de onderscheiding”, zo liet Almodóvar in een reactie weten.

Dit jaar trok de regisseur naar het filmfestival van Cannes met ‘Dolor y Gloria’, een persoonlijke film over een regisseur, gespeeld door Antonio Banderas. Die laatste won de prijs voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn vertolking van een cineast in crisis, een personage dat overduidelijk verwees naar Alodovar.

Door jvh
AANGERADEN