Zestiger wordt geïnterneerd voor aanval met riek in Peer: “Het was hij of ik”

Bron © BELGA

Gerard J. Foto: HBVL

Peer / Overpelt / Borgerhout -

De 65-jarige Gerard J. uit Pelt zal worden geïnterneerd voor de aanval met een riek op de nu 62-jarige Alex Koster uit Borgerhout. Dat heeft de correctionele rechtbank van Hasselt vrijdag beslist. Op 6 augustus 2015 stak J. de zestiger met een riek in het gezicht aan de Kenensdijk in Wijchmaal, bij Peer.

De verdediging had een herkwalificatie van poging tot moord in opzettelijke slagen en verwondingen gevraagd. Volgens advocaat Jan Swennen was er geen sprake van voorbedachtheid. De rechtbank liet de voorbedachtheid vallen en sprak van poging tot doodslag.

Het slachtoffer overleefde de aanval met de riek, maar hield er zware blijvende letsels aan over. De beklaagde moet aan Alex Koster en zijn gezin een provisionele schadevergoeding van ruim 130.000 euro betalen.

Jarenlange vete

Tussen beide mannen was er al een jarenlange vete aan de gang. De man uit Borgerhout had een chalet in het natuurgebied van de Dommelvallei in Peer. Hij was er in augustus 2015 met zijn dochter aan het wandelen. Ze kwamen Gerard J. tegen, die als vrijwilliger van Natuurpunt in een weiland een omheining aan het herstellen was.

Hoewel tussen de beide mannen een omheiningsdraad stond, voelde de Neerpeltenaar zich blijkbaar bedreigd. Hij nam zijn riek met vier punten en plantte die in het gezicht van Koster. Bij het slachtoffer werd het hersenvlies geraakt. Twee steekwonden liepen bij Koster van onder naar boven, links onder door de oogkas naar de hersenen en rechts in de oogkas richting hersenen, met fracturen en hersenbloedingen tot gevolg.

“Het was hij of ik”

Tussen beide mannen heerste er vijftien jaar een “gewapende vrede”. In 2015 was er een pv inzake een bouwmisdrijf aan de chalet en de familie Koster dacht dat de natuurliefhebber er iets mee te maken. De familie Koster had een klacht ingediend, omdat Gerard J. in 2000 rond de chalet liep. De beklaagde zei dat hij zich door het slachtoffer bedreigde voelde. Hij kampte met een lage frustratietolerantie en vermoedde soms verborgen vernederingen of bedreigingen achter onschuldige opmerkingen. Verder zijn er paranoïde en schizoïde aspecten in zijn persoonlijkheid.

De beklaagde had volgens de rechtbank duidelijk de intentie te doden. Hij had ook in een verklaring gezegd “het was hij of ik”. Toen de politie ter plaatse kwam, riep de beklaagde: “Ik ben de dader. Schiet mij maar neer”. Na het uitdelen van de steken bleef hij gewoon verder werken, zonder de hulpdiensten te verwittigen.

Geestesstoornis

Een college van deskundigen oordeelde dat de man in een ernstige staat van geestesstoornis verkeerde. Bovendien is er bij bepaalde risicofactoren kans dat hij nieuwe misdrijven pleegt. De man heeft na de feiten ook nog een hersenbloeding gehad. De rechtbank achtte het aangewezen om de beklaagde onder controle van een kamer ter bescherming van de maatschappij te plaatsen om het gevaar dat hij nieuwe feiten zou plegen, onder controle te houden.

Door jvh