Belgische weeskinderen uit Syrië geland in Melsbroek: “Belangrijk dat ze de gruwel nu achter zich kunnen laten”

Foto: Olivier Matthys

De zes Belgische weeskinderen uit detentiekampen in Syrië zijn vanavond aangekomen in ons land. Dat gebeurde per vliegtuig, op de luchthaven van Melsbroek. Ondertussen hoopt Child Focus ook

om een zevende kind uit het voormalige kalifaat te laten repatriëren. “Het is belangrijk dat de kinderen de gruwel achter zich kunnen laten en zich volledig kunnen richten op hun nieuwe leven.”

De zes kinderen - vijf minderjarigen en één meisje dat pas 18 werd - zijn allen weeskinderen. In het Koerdische detentiekamp waar ze opgesloten zaten, hadden ze geen vader of moeder meer.

“Alle kinderen werden tijdens de hele operatie psychologisch begeleid”, klink het bij het parket. “In eerste instantie wordt de fysieke en psychische gezondheid nagegaan. We benadrukken dat alle kinderen gedurende een lange tijd in moeilijke omstandigheden in Syrië verbleven hebben. Vervolgens wordt er een verdere gepaste omkadering voorzien.”

Het ligt in de lijn van wat ook andere Europese landen doen: eerst kinderen repatriëren zonder vader of moeder die mogelijk nog ISIS-sympathie heeft. De zes kinderen zullen opgevangen worden door Jeugdzorg en het Agentschap Jongerenwelzijn. Die instanties stippelen al dan niet met een jeugdrechter het nieuwe leven van de kinderen uit.

Begeleiding

Het jongste kind is zes jaar. Dat betekent dat alle zes gerepatrieerde kinderen schoolplicht hebben. Ook daar begeleidt het Agentschap Jongerenwelzijn de jongeren richting school. “Zonder bijzondere statuten”, is het plan.

Bij gerepatrieerde kinderen die hier eerder in een school geïntegreerd werden, ondervond het Agentschap naar verluidt geen problemen. “Het is belangrijk dat de kinderen de gruwel achter zich kunnen laten en zich volledig kunnen richten op hun nieuwe leven,” aldus Child Focus. “Om dit alle kansen te geven is het van cruciaal belang dat zij niet gestigmatiseerd worden.”

Zevende kind op komst?

Ondertussen hoopt Child Focus, dat in Syrië vertegenwoordigd was door CEO Heidi De Pauw, op de repatriëring van een zevende Belgische kind. Het zou gaan om een jongetje van anderhalf jaar oud met levensbedreigende gezondheidsproblemen. Dat kreeg Gerrit Loots te horen. Hij is de delegatieleider van een medische missie die ook de zes andere Belgische kinderen onderzocht.

Of het effectief tot een zevende repatriëring komt is ook los van de gezondheidsproblemen van het kind onzeker. Child Focus en co hebben daarvoor de toelating van de regering nodig. Daar was minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vrijdag de hele dag niet bereikbaar voor commentaar.

Belgische weeskinderen uit Syrië geland in Melsbroek: “Belangrijk dat ze de gruwel nu achter zich kunnen laten”
Foto: Olivier Matthys
Door kbz, jvh