Danira Boukhriss-Terkessidis presenteert opvolger ‘Van Gils & gasten’

Vijf tips van collega’s voor nieuwe talkshowhost Danira

© rr

De knoop is doorgehakt: Danira Boukhriss-Terkessidis gaat dit najaar de nieuwe laatavondtalkshow van Eén presenteren, de opvolger van ‘Van Gils & gasten’. Het is haar eerste eigen talkshow, waarin ze de actualiteit van de dag zal bespreken met haar gasten. Ervaren rotten in het vak Phara de Aguirre, Frieda Van Wijck, Marcel Vanthilt, Goedele Liekens en James Cooke geven haar alvast vijf tips om een goede start te nemen.

Eva De Poorter en Marthe Van Loy

1. Wees puur Danira

“Zoek je eigen stijl, imiteer niemand.” Dat vindt Phara de Aguirre (Phara, De afspraak) de belangrijkste tip. Een waar ook Frieda Van Wijck (De laatste show), Goedele Liekens (Goedele), James Cooke (Gert late night) en Marcel Vanthilt (Villa Vanthilt) achter staan, trouwens. “Iedere presentator heeft zijn of haar persoonlijkheid en kan zo een eigen format maken dat lang kan standhouden. Danira moet dat zelf invullen door haar eigen ding te doen”, zegt Van Wijck. “Ze is van zichzelf al een spontane babbelaar en een ‘pure’ mens. Hoe puurder ze daar zit, hoe meer de mensen haar zullen omarmen”, zegt Cooke.

2. Koester je redactie

“Als presentator kan je niet alles weten, gezien of gelezen hebben”, zegt De Aguirre. “Je redacteurs zijn je oren en ogen op de wereld. Je zit vaak in een bubbel, zij zijn er om je daaruit te halen.” Ook bij Gert late night kennen ze het belang van een goede redactie. “Zonder team ben je niets”, zegt Cooke. “Maar in het begin zal het zoeken worden, je moet zorgen dat iedereen op dezelfde golflengte zit.”

3. Wees een nieuwsgierig aagje

“Wees nieuwsgierig naar wat de mensen te vertellen hebben. Want als je iets ook écht wil weten, dan luister je beter naar wat de mensen vertellen”, zegt De Aguirre. Net dat luisteren vindt Liekens heel belangrijk. “Jezelf opzij kunnen zetten is daarbij heel belangrijk. Je hoeft niet te bewijzen wat je zelf al weet, je moet vooral luisteren naar de mensen die voor je zitten.”

© FRANK ABBELOOS

4. Omarm je fouten

“Oefening baart kunst. Een talkshow repeteren, kan niet”, zegt De Aguirre. “Zoek voor advies twee mensen van wie je zeker weet dat ze honderd procent de waarheid zeggen, die er geen doekjes om winden en die een neus hebben voor televisie maken.”

“En besef dat er fouten gemaakt zullen worden en dat dat niet erg is. Gert en ik maakten in het begin ook fouten, en uit elke aflevering leer je. Schrik er niet van terug”, aldus Cooke.

5. Kijk naar de Hollanders

“Ik hoop dat ze heel goed kijkt naar Nederlandse voorbeelden zoals Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw. Bij hen zie je een mooie balans tussen gedegen journalistiek en entertainment”, zegt Vanthilt. “Het is moeilijk om toegankelijk en tegelijk scherp te blijven. Maar een goede host neemt de gast bij het nekvel en zegt: Kom, ik wil dat je nu op die vraag antwoordt. Ik hoop dat ze probeert om echt iets toe te voegen aan de actualiteit. Enkel het nieuws herhalen dat al op alle journaals is geweest en de ochtend erna in de kranten staat, heeft weinig zin.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook