Abonnee worden? Kies je leesformule

15/06/2019 - Extra
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Mumford & Sons komt met veel plezier naar België voor Rock Werchter

“Hier werden onze fucks tenminste niet weggeknipt”

Sinds zijn doorbraak in 2009 is folkrockband Mumford & Sons een graag geziene gast op allerhande festivals, maar de Britten keren altijd graag terug naar België. Op 29 juni staan ze al voor de derde keer op het hoofdpodium van Rock Werchter. “We hebben een speciale band met dit land. En dat zeggen we niet alleen omdat we nu in een Belgische krant staan.”

“Een topfestival”, zegt leadzanger Marcus Mumford over Rock Werchter. “Altijd een heel uitgelaten sfeer”, weet bassist Ted Dwane. Festivals zijn een grote speeltuin voor de muzikanten van Mumford & Sons. “Je maakt kennis met verschillende bands en verschillende soorten publiek. Het is gewoon ontzettend leuk.” Maar toch heeft het Belgische publiek net dat beetje meer.

We spoelen even terug. In het najaar van 2009 brengen Mumford en de zijnen hun eerste album Sigh no more uit. Ze schuiven de zevende track naar voren als single, en hebben daar nog geen seconde spijt van gehad. Little lion man groeit uit tot een hit en zet de groep meteen op de kaart. Eerste stop op de eerste internationale perstrip? De VRT.

“Ik heb altijd het gevoel gehad dat de Belgen een van de eersten waren die onze muziek oppikten. We werden uitgenodigd voor een interview op Studio Brussel. Dat zou ons eerste internationale interview worden”, herinnert Mumford zich. Ook bij Dwane staat dat eerste bezoek aan onze hoofdstad in het geheugen gegrift. “De avond voor het interview kon ik niet slapen. Ik vond het zo spannend. Die hele nacht heb ik doorgebracht in de bar van het hotel. Ik sloeg de ene old fashioned na de andere achterover.”

De band is vooral blij dat de radiozender monsterhit Little lion man in zijn volledigheid uitzond. “Studio Brussel was een van de weinige zenders die de fucks niet wegknipten. Zij en Triple J in Australië. Dat verspreidde onze naam.”

De banjo voorbij

Het concert op Werchter valt middenin de nieuwe tournee van de groep. In november loste het viertal een nieuwe plaat, Delta. Daarop is de banjo uit hun beginjaren nergens meer te bespeuren en experimenteren ze met elektronische muziek. “We hebben altijd al interesse gehad voor verschillende muziekstijlen”, zegt Dwane. “De band is doorgebroken op het moment dat we erg bezig waren met akoestische muziek. Dat was het eerste wat mensen van ons hoorden, daar pinden ze ons op vast. Maar we willen blijven evolueren en nieuwe muziek maken. We laten niet bewust dingen achter. We kijken gewoon altijd vooruit.”

Ook de teksten worden alsmaar persoonlijker. “Dat is het lot van elke artiest”, denkt Mumford. “Iedereen wordt ouder, iedereen krijgt kinderen. Ik ben sinds het laatste album zelf twee keer vader geworden, wat mijn leven drastisch veranderd heeft. We zijn meer thuis, maken meer deel uit van het leven van onze familie en dichte vrienden. In het begin waren we heel veel op de baan en schreven we daar heel veel. Maar in je eigen omgeving komen er veel meer emoties en gebeurtenissen op je af.”

Fans mogen op 29 juni dus een band verwachten met een rijpere klank. Al zal er ook ruimte zijn voor de klassiekers. “We schrijven het verleden niet af. De eerste keer dat het publiek onze liedjes begon mee te zingen, waren we ontroerd tot op het bot. En dat blijven we, elke keer opnieuw.”

AANGERADEN