Abonnee worden? Kies je leesformule

15/06/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Liberalen niet gelukkig met Brussels akkoord

Waalse wapenexport naar Saudi-Arabië verboden

“Brussel is een autonoom, volwassen gewest. Niemand hoeft ons te zeggen wat we moeten doen. Hier sluiten we akkoorden op ónze manier.” Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) laat er geen twijfel over bestaan: hij is niet van plan om MR mee aan boord te nemen in zijn regering. Nochtans had Open VLD hem daar uitdrukkelijk om gevraagd.

In Brussel is het de traditie dat Nederlandstaligen en Franstaligen elk apart hun meerderheid samenstellen zonder zich met elkaar te moeien. Aan Franstalige kant hebben PS, Ecolo en Défi een akkoord, aan Nederlandstalige kant sloten Groen, Open VLD en de socialisten van One.Brussels al een deal. Toch hadden de Brusselse Open VLD’ers Guy Vanhengel en Sven Gatz aan de Franstalige formateurs gevraagd om niet te overhaast te werk te gaan. Met hun manoeuvre hoopten ze alsnog hun MR-vrienden aan boord te hijsen. Ook MR lanceerde een “ultieme oproep” om in Franstalig België “coherente” meerderheden te vormen. Lees: met dezelfde partijen in de Brusselse en de Franse Gemeenschapsregering.

Tevergeefs. “Elke deelstaat heeft zijn eigen autonomie, ook de voorbije legislatuur waren er geen coherente meerderheden”, verduidelijkte Laurette Onkelinx. “Een afspiegeling tussen beide taalgroepen zou ideaal zijn, maar is niet noodzakelijk. Het signaal dat de kiezer in Brussel heeft gegeven, is anders dan elders.”

Er komt nu een afkoelingsperiode en pas op 24 juni starten de inhoudelijke onderhandelingen voor een bestuursakkoord. Of dat de deur nog op een kier zet voor de Franstalige liberalen, is hoogst onzeker. (mvdr)

Waalse wapenexport naar Saudi-Arabië verboden

De Raad van State heeft vrijdag een aantal vergunningen vernietigd die de Waalse regering had toegekend aan de wapenfabrikanten FN en CMI voor de levering van wapens aan Saudi-Arabië. Volgens het administratief rechtscollege heeft de Waalse regering onvoldoende aangetoond dat ze grondig heeft onderzocht of de mensenrechten in Saudi-Arabië worden nageleefd.

Het gaat onder meer om automatische wapens, wapens met gladde loop en munitie van FN Herstal, en de uitvoer van geschutskoepels voor Saoedische legertanks. Mensenrechtenorganisaties waren naar de Raad van State gestapt, die de bewuste vergunningen vorig jaar al had geschorst.

Sinds 2009 heeft de Raad van State al verschillende exportvergunningen vernietigd. Dat heeft de Waalse regering er echter niet van weerhouden nieuwe exportvergunningen per decreet toe te kennen, onder meer voor uitvoer naar Libië. (blg)

AANGERADEN