Vandaag koninginnenrit Baloise Belgium Tour: Evenepoel versus Wellens in Slag om de Ardennen

Foto: Marc Van Hecke

Het wordt smullen vandaag in de ­koninginnenrit in de Baloise Belgium Tour. Tim Wellens (28) won gisteren verrassend de tijdrit en gaat in de Ardennen de clash aan met leider Remco Evenepoel (19). 57 seconden is het verschil. Het wordt een duel tussen een gevestigde waarde en een wonderlijk piepkuiken dat de wereld blijft verbazen. Een strijd bovendien die wordt uitgevochten op hun geliefkoosde terrein.

Remco Evenepoel: “Hoe harder Wellens me aanvalt, hoe liever ik het heb”

Na zijn demonstratie van donderdag dachten we even dat Remco Evenepoel (19) ook de tijdrit naar zijn hand zou zetten. Maar we mogen ook niet te veel eisen van de jonge wonderboy. Het goede nieuws: met een vierde plaats verloor hij slechts drie seconden op Tim Wellens.

“Ik wist vooraf al dat het op deze korte afstand moeilijk zou zijn om te winnen. Het kwam erop aan zo weinig mogelijk tijd te verliezen en dat is gelukt. Drie seconden is prima. Ik heb een perfecte zaak gedaan voor de eindzege.” Al klopte Evenepoel na de finish toch op zijn stuur. “Omdat ik dacht ik sneller gereden had! (lacht) Neen, grapje, want die tijden liegen nooit. Maar als je dan hoort dat het drie seconden scheelt, vloek je wel: Godver, waar heb ik dat verloren? In de eerste bocht heb ik iets te veel risico’s gepakt. Met een windvlaagje erbij werd mijn stuur een beetje weggetikt. Daardoor reed ik even in het gras. Maar dat is geen excuus. Op zo’n parcours is het de pure macht die telt en mannen als Tim Wellens hebben dat iets meer. Ik mag niet ontevreden zijn.”

Vandaag koninginnenrit Baloise Belgium Tour: Evenepoel versus Wellens in Slag om de Ardennen
Genieten van de kussen. Foto: Photo News

Evenepoel start vandaag in de koninginnenrit met 57 seconden voorsprong. Wellens heeft al verklaard te zullen aanvallen. “Dat mag. Hoe harder, hoe liever”, reageert Eve­nepoel. “Maar ik denk dat die mannen weten dat ze niet te vroeg kunnen gaan, dat wij dat gaan controleren. Maar finale is finale, koers is koers en de sterksten zullen overblijven. Er zal oorlog gemaakt worden, vooral op de Roche aux Faucons, denk ik. Maar ik ken de klimmetjes vanbinnen en vanbuiten. Iedere keer dat ik train in de Ardennen, rijd ik er naar boven. Ik ben dus goed voorbereid.”

Evenepoel straalt van vertrouwen voor de clash in zijn speeltuin. “Een Ardennenrit is altijd mooi. Spektakel gegarandeerd, nooit plat. Mijn favoriete helling? Ik heb ze allemaal even graag, maar hoe langer, hoe liever, natuurlijk. De Vecquée, bijvoorbeeld. Maar ook Maquisard, La Redoute, Roche aux Faucons… (lacht) De Ardennen zijn leuk, maar dat zal Tim ook wel vinden.”

Op La Redoute won hij als junior twee jaar geleden nog de GP Philippe Gilbert. “Mijn eerste zege in de Ardennen, die blijft me altijd bij. Ik heb er al met Philippe zelf over gesproken. Jammer genoeg was hij er toen niet, hij moest zelf koersen.”

Evenepoel moet vandaag in principe dus defensief rijden, maar gaat hij zich wel kunnen bedwingen? “Het zal wel moeten. Ik mag vooral geen minuut verliezen.”

Zo niet zal Fabio Jakobsen, die donderdag even boos was omdat Evenepoel van te ver wilde aanvallen, zich wel moeien. Evenepoel lacht: “Fabio moet zich wat sparen voor de spurt van zondag, die mag het rustig aan doen.”

Ti m Wellens: “Het wordt een hele opgave maar het is zeker niet onmogelijk”

Voor de start in deze Baloise Belgium Tour was hij dé topfavoriet. En dat Tim Wellens (28) sterk is, bewees hij gisteren met een verrassende zege in de tijdrit van 8,2 kilometer in Grimbergen. Maar wat donderdag gebeurde, zit hem dwars. Hij verloor in de Vlaamse Ardennen één minuut op Remco Evenepoel.

“Ik heb een tactisch foutje gemaakt door niet mee te gaan toen hij aanviel. Maar omdat Campenaerts in zijn wiel zat, dacht ik dat we safe zaten. Ik had zeker mee gekund en hij had mij er niet afgereden. Al was hij duidelijk de sterkste. Victor was na de wedstrijd serieus onder de indruk, maar misschien wel een beetje te veel. (lacht) Toen Victor wegviel, hebben we achter Remco gejaagd, maar hebben we geen seconde teruggepakt. Eerlijk: ik had niet zien aankomen dat hij zo sterk zou rijden. Ik had het niet mogen laten gebeuren.”

Vandaag koninginnenrit Baloise Belgium Tour: Evenepoel versus Wellens in Slag om de Ardennen
Wellens gisteren op het podium Foto: BELGA

Maar Wellens is een vechter en geeft de strijd niet op. “57 seconden goedmaken wordt een hele opgave, maar het is zeker niet onmogelijk. Het wordt een strijd in de Ardennen, op een parcours waar ik van hou. Ik woon in Monaco, maar ben voor iedere wedstrijd in België extra gemotiveerd. En we hebben ook twee kaarten om mee te spelen – Victor staat derde – en dat is een extra troef. Ik ga hem nu niet pesten omdat ik hem geklopt heb in de tijdrit, het is niet het moment. (lacht) Maar het is geen geheim dat we heel aanvallend zullen moeten koersen, alles of niets spelen. We hebben al over tactiek gepraat en hebben een plan klaar. (dan komt Eve­nepoel de perszaal binnen) Maar ik ga het niet verklappen!”

De tijdritzege is in ieder geval een opsteker voor Wellens. Eerder won hij al een chronorit in de Ruta del Sol. “De komst van Kevin De Weert is heel belangrijk bij Lotto-Soudal. Hij vertelt veel over de voorbereidingen van Campenaerts en dat is nuttige info. Hij is een week geleden ook komen verkennen en heeft alles gefilmd. Dat filmpje heb ik meerdere malen bekeken. Ik had vooraf gepland om me te sparen voor het tweede deel, maar ben toch ook snel begonnen. Halfweg vreesde ik even voor een terugval, maar ik heb mijn tempo toch goed kunnen aanhouden. Een tijdrit liegt ook niet: als je wint, dan zijn de benen echt wel goed. Dus alles is zeker nog mogelijk.”

Het wordt vandaag ook een clash van de gevestigde waarde tegen het opkomende supertalent. “Ja, de winnaars worden steeds maar jonger, hè? Niks moet, alles mag en dat maakt dat ze zonder druk kunnen fietsen. Er komt een gouden generatie aan, maar ik ben er ook nog, hoor.”

Door Werner Bourlez