Zeiljacht met negen Albanezen met motorpech onderschept voor Oostende: “Levensgevaarlijk, de stuurkunsten van de man aan het roer was allesbehalve”

Foto: Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst

Oostende -

De scheepvaartpolitie heeft vrijdagavond een zeilboot onderschept die vermoedelijk onderweg was naar het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt het Brugse parket. Aan boord trof de politie negen Albanese mannen aan. De federale politie is een onderzoek gestart.

De kustwacht kreeg vrijdagavond melding van een zeilboot met motorpech voor de kust van Oostende. Een reddingsboot en de scheepvaartpolitie rukten uit om het jacht naar de haven van Oostende te begeleiden. Aan boord troffen ze negen personen aan, naar eigen zeggen Albanezen.

Video: Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst

Het parket gaat ervan uit dat de opvarenden op weg waren naar het Verenigd Koninkrijk. De teams mensensmokkel van de Scheepvaartpolitie en de gerechtelijke politie onderzoeken wie van de opvarenden deel uitmaakt van een smokkelorganisatie, en wie naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld werd.

“Levensgevaarlijk”

Het gebeurt steeds vaker dat transmigranten op deze wijze in het Verenigd Koninkrijk proberen te geraken. “Het spreekt voor zich dat deze feiten zeer ernstig worden genomen. De Noordzee op dergelijke wijze oversteken is levensgevaarlijk”, klinkt het. “Het aantal mensen was veel te groot in vergelijking met de grootte van het zeiljacht, en de stuurkunsten van de man aan het roer was duidelijk allesbehalve. Naast enkele jerrycans met brandstof en een aantal vuurpijlen die over tijd waren, was er geen beveiliging in het vaartuig aanwezig. Er waren geen veiligheidsvesten, geen radar noch een deftige radio.”

Door adm, jvh
AANGERADEN