Giften na inferno Notre Dame blijven uit: van beloofde 850 miljoen, amper 82 miljoen overgemaakt

Foto: AFP

Na de brand in de Parijse kathedraal Notre-Dame zijn honderden miljoenen beloofd voor de restauratie van het iconische bouwwerk. In binnen- en buitenland werd met verbazing gereageerd op de snelheid waarmee bedrijven, instellingen en particulieren zich aanmeldden en de hoogte van de bedragen om de restauratie mee te betalen.

Van die aangekondigde gulheid lijkt twee maanden later in de praktijk weinig van over te blijven. Dat melden verschillende Franse media. Circa 10 procent van het toegezegde geld is daadwerkelijk overgemaakt. Van de beloofde 850 miljoen euro is inmiddels 82 miljoen binnengekomen, aldus de fondsen en organisaties die zich bezighouden met de wederopbouw van de kathedraal.

LEES OOK. Twee maanden na verwoestende brand opnieuw misviering in Notre-Dame

De ’tegenvaller’ komt niet alleen door sponsors die beter beloven dan betalen. De grootste sponsors, de steenrijke families Arnault en Pinault, die samen 300 miljoen hebben toegezegd, geven volgens Franse media alleen als er iets daadwerkelijk wordt gerestaureerd. Op die manier willen ze er zeker van zijn dat hun miljoenen aan de wederopbouw van de kathedraal worden besteed en niet aan andere zaken. Ze willen niet vooraf betalen.

De Fondation Notre-Dame heeft er goede hoop op dat zodra de restauratie en heropbouw van start gaat, de giften opnieuw zullen beginnen binnenkomen.

Door adm
AANGERADEN