Waarom astronomen stilaan zenuwachtig worden nu de aarde een meteorenzwerm nadert die ooit een gigantisch bos wegvaagde

Bron © Forbes

Een illustratie van de mogelijke oorzaak van de enorme explosie in Toengoeska in 1908. Foto: ISOPIX - Detlev Van Ravenswaay / Science Photo Library

Onze aarde nadert deze maand een van de gevaarlijkere plaatsen in het zonnestelsel: de meteorenzwerm Tauriden. De wolk van puin en “grotere objecten” wordt gelinkt aan de komeet Encke, die in het verleden al catastrofale botsingen zou hebben veroorzaakt op onze planeet. Nu “de dichtste ontmoeting met het centrum van de meteorenzwerm sinds 1975” dichterbij komt, worden de astronomen stilaan zenuwachtig.

Onze planeet passeert twee keer per jaar relatief dicht bij de Tauriden-meteorenzwerm. Dit jaar zullen we op 28 juni zo’n 30 miljoen kilometer van het centrum van de meteorenzwerm verwijderd zijn. Dat is de dichtste passage sinds 1975.

Is er dan een onmiddellijke dreiging voor een impact op aarde? Nee, dat niet. Maar het feit dat de aarde dan “zo dicht” passeert, is wel van cruciaal belang voor astronomen. Zij willen zich immers voorbereiden voor november 2032. Dan gaat de aarde rechtstreeks door het centrum van de Tauriden. En er zijn redenen om aan te nemen dat het dan wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn…

Eerdere impacten

De meteorenzwerm Tauriden wordt gelinkt aan de komeet Encke. En die wordt op haar beurt gelinkt aan de Toengoeska-explosie. Op 30 juni 1908 vond in Toengoeska, nu Evenkië in Oost-Siberië, een enorme explosie plaats. Als gevolg van de explosie braken in een omtrek van 30 tot 40 kilometer bomen aan de basis van de stam af.

Astronomen hebben berekend dat de aarde toen door de meteorenzwerm Tauriden ging. Vermoedelijk heeft toen een brokstuk van de moederkomeet onze planeet getroffen.

Lees hieronder verder

Waarom astronomen stilaan zenuwachtig worden nu de aarde een meteorenzwerm nadert die ooit een gigantisch bos wegvaagde
Toengoeska na de explosie in 1908. Foto: ISOPIX - World History Archive / WHA

“Nu is het moment”

Astronomen maken zich nu klaar om de meteorenzwerm te bestuderen, nu we er zo dicht bij passeren. “Deze ontmoeting biedt een unieke kans om alle grotere objecten die in de buurt van de aarde kunnen komen te identificeren”, zeggen astronomen David Clark, Paul Wiegert en Peter Brown.

Concreet gaan ze dus de komende maand op zoek naar objecten die de aarde in 2032 wel eens in de problemen zouden kunnen brengen.

Door nadb