REACTIES. Victor Campenaerts tevreden met eerste zege in wegkoers, maar Remco Evenepoel is grote winnaar: “Waande me in een speeltuin”

Foto: BELGA

Geen eindzege voor Lotto-Soudal in de Baloise Belgium Tour. Victor Campenaerts pakte wel de ritzege, maar Remco Evenepoel kregen ze er niet af. De 19-jarige Belg pakt morgen zonder ongelukken zijn eerste rondezege. Hij was dan ook zeer tevreden.

LEES OOK. Indrukwekkende Remco Evenepoel stelt eindzege in Baloise Belgium Tour veilig, maar ritzege is voor Victor Campenaerts

Evenepoel speelde in de spurt met drie geen rol van betekenis meer, maar dat was niet onlogisch gezien het vele werk dat hij voordien opknapte. Wat voor renner is hij nu eigenlijk? “Dat weet ik zelf nog niet zo goed. Ik klim het liefst, dat gaat me ook goed af. Het ging beter dan in Zottegem, de klimmetjes lagen me beter. We wisten dat Lotto-Soudal de koers hard ging maken. Het was een ideale situatie met de vlucht. Keisse en vooral Sabatini hebben heel knap werk verricht onderweg, nadien waren ook Serry en Eros sterk”, aldus de 19-jarige leider.

Toen Wellens aanviel op de Roche Aux Faucons, leek Evenepoel even te moeten passen. “Ik wist dat Wellens vroeg kon aanvallen voor de Gouden Kilometer, maar ik wist ook dat hij kon stilvallen op de lange uitloper na het steile stuk. Ik ging bewust niet meteen mee. Hoe langer de klim, hoe beter voor mij. Tim is meer van de punch. Ik heb nooit gepanikeerd, zag Wellens steeds rijden en kon nadien de kloof dichten. Toen versnelde Victor en nam ik over. Ze zeiden in m’n oortje dat Wellens moest lossen en dus trok ik door. Ik wou hem er gewoon af. Daardoor was het beste er wel af voor de spurt. Lotto-Soudal was heel sterk, maar wij ook. Ik voelde me beter dan gisteren, meer souplesse. Ik was content met m’n vorm, waande me in een speeltuin”, aldus de verwachte eindwinnaar morgen. “Of de eindzege binnen is? Normaal wel, ik zie Victor niet de spurt winnen. Al weet je nooit met hem. Dat ik deze ronde ga winnen, verbaast me wel. Voor het seizoen hadden we geen verwachtingen, maar ik heb als ee volwaardig prof gekoerst vandaag”, besloot Evenepoel.

REACTIES. Victor Campenaerts tevreden met eerste zege in wegkoers, maar Remco Evenepoel is grote winnaar: “Waande me in een speeltuin”
Foto: BELGA

Campenaerts: “Kwamen voor de eindzege”

“Ook Campenaerts maakte vandaag veel indruk, door de motor van de lange vlucht te zijn en vervolgens de rit ook te winnen. “Voor de rit stonden we met vier man in de top tien. We waren het erover eens dat dat niet was waarvoor we gekomen waren, dus moesten we aanvallen. Ik heb het meteen geprobeerd op de smalle banen in het begin. Misschien trok ik iets te fors door, waardoor er weinig man mee was. Maar ik zei tegen de rest dat het geen WorldTour-peloton was, dus dat we moesten doortrekken. Het was niet gemakkelijk en op een gegeven moment kwamen ze toch dicht”, aldus de hardrijder, die in eerste instantie in dienst van Wellens reed. “Ik had een goede dag, ik wist dat ik vooraan kon blijven als ik bovenop de laatste helling er nog bij was. Evenepoel leek even te moeten plooien bij die aanval van Wellens, maar hij was opnieuw heel sterk en kwam terug. Toen hij versnelde kon ik mijn wagonnetje aanhangen en zat ik in een zetel. Tim reed ook een strak tempo, bijna even snel als ons. In de spurt wist ik dat het tussen mij en die gast van die andere ploeg (Kron van Riwal Readynez Cycling Team, nvdr.) ging gaan in de spurt.”

Onze landgenoot won de spurt overtuigend tegen de Deen. “Ik had meer over dan twee dagen geleden, toen ik viel omdat het zwart werd voor m’n ogen. Ik had er vertrouwen in dat ik ging winnen. Het is de eerste wegkoers dat ik win bij de profs. En dat tegen een aankomende gouden generatie“, knipoogde de ritwinnaar. Maar kan hij in de toekomst dit soort rondes dan winnen? “Ik sta nu tweede. Als ik niet val en kan aanpikken, overleef ik en win ik de ronde. Maar Evenepoel was straf, hij heeft de koers in handen genomen. We pakken twee ritzeges met de ploeg. Daarvoor waren we niet gekomen, maar het is een mooie troostprijs.”

Door Raf Hermans