Wetenschappers leggen opvallend verschijnsel bloot: onze smartphone verandert onze schedel

Bron © BBC Future, Nature Scientific Reports

Foto: Nature Scientific Reports

Heel wat mensen zijn anno 2019 vergroeid met hun smartphone, dat is geen geheim. Maar artsen hebben nu een opvallend verschijnsel blootgelegd: het gebruik van smartphones en tablets heeft bij velen al de achterkant van de schedel veranderd.

Onderzoekers zeggen dat steeds meer mensen “benige uitsteeksels” hebben aan de basis van hun schedel. Iets dergelijks werd voor het eerst waargenomen en besproken in de jaren 1800. Toen was het extreem zeldzaam, volgens wetenschappers.

Wetenschappers leggen opvallend verschijnsel bloot: onze smartphone verandert onze schedel
Foto: Nature Scientific Reports

Maar nu ontwikkelen de “harde knobbels” zich steeds meer en steeds sneller, vooral bij jongere mensen tussen achttien en dertig jaar. Onderzoekers van de universiteit van Sunshine Coast, Australië, hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het fenomeen. Zij onderzochten meer dan duizend schedels van mensen tussen achttien en zesentachtig jaar, zo meldt BBC Future.

Smartphones als oorzaak

De hoofdonderzoeker, Dr. David Shahar, vertelde daarover het volgende aan de BBC: “Ik ben al twintig jaar clinicus en de afgelopen tien jaar zie ik steeds meer patiënten met dit vergroeisel op hun schedel.”

Dr. Shahar zegt dat het vergroeisel steeds vaker voorkomt omdat mensen - vooral jongeren - meer en langer naar beneden kijken. Urenlang scrollen op smartphones, tablets en laptops zou zoveel druk leggen op minder gebruikte delen van het lichaam dat die lichaamsdelen daadwerkelijk veranderen.

Specifiek in dit geval: de spieren die de nek verbinden met de achterkant van het hoofd worden overgebruikt wanneer ze de schedel proberen stil te houden tijdens het smartphonegebruik. Als reactie op het groter en sterker worden van die spieren, bouwt het skelet nieuwe lagen bot op om het gebied te versterken en uit te breiden. Het botje is gemiddeld zo’n 2,6 centimeter groot.

Schadelijk?

“De ontwikkeling kan worden toegeschreven aan en verklaard door het uitgebreide gebruik van op schermen gebaseerde activiteiten door personen van alle leeftijden, inclusief kinderen, en de bijbehorende slechte houding”, klinkt het.

Dr. Shahar zegt dat de benige knobbels waarschijnlijk geen schadelijke effecten hebben. Toch zullen ze vermoedelijk nooit meer verdwijnen.

Door nadb