Daar zijn de Gentse maatjes weer (en je kan er twee dagen van genieten)

Gent -

Daar zijn ze weer: de allereerste maatjes van het nieuwe seizoen. Voor het vierde jaar op rij kan je ze proeven op de Gentse Maatjesfeesten nog tot zondagavond onder en naast de stadshal.

De Maatjesfeesten duren dit jaar niet één maar twee dagen. De verse vis werd per bootje door burgemeester Mathias De Clercq en schepen van Evenementen Annelies Storms (SP.A) aan land gebracht. De Gentse belleman mocht het maatjesseizoen openen. “Ze zijn zeer lekker, ze smelten in de mond”, aldus de burgemeester. “Ik ben ook fan, maar eet ze het liefst met ajuintjes”, zegt Storms.

Voor het festival onder de stadshal werden liefst 8.000 verse maatjes geïmporteerd. “Je spoelt ze het best door met een jenevertje”, zegt initiatiefnemer Guus Van der Kreeft. “Maar andere dranken voorzien we hier natuurlijk ook.”

Waarom het maatje, een Hollandse specialiteit, zo goed bij Gent past? “Het is een vettige vis die verbindt”, zegt initiatiefnemer Guus van der Kreeft. “En in Gent houden we van al wat vettig is en verbindt.” (lacht)

Daar zijn de Gentse maatjes weer (en je kan er twee dagen van genieten)
Door Tuly Salumu