200 buitenlandse verpleegkundigen per jaar willen bij ons komen werken

Vlaanderen heeft nog altijd meer dan 1.400 vacatures voor verpleegkundigen. De zorg lijdt onder dat tekort. Foto: Photo News

Bijna 200 buitenlandse verpleegkundigen hebben vorig jaar een visum aangevraagd om in Vlaanderen te komen werken. Dat zijn er beduidend meer dan in de jaren daarvoor. De komende jaren gaat Vlaanderen mogelijk op zoek in Tunesië en Mexico.

Vlaanderen heeft volgens de laatste cijfers meer dan 1.400 vacatures voor verpleegkundigen. Ziekenhuizen en woon-zorgcentra krijgen de vacante plaatsen amper ingevuld, een probleem dat door de vele pensioneringen nog lang acuut zal blijven. Al jaren worden veel inspanningen gedaan om mensen aan te trekken uit het buitenland. In ons land is één verpleegkundige verantwoordelijk voor elf patiënten. Dat is meer dan het Europese gemiddelde en leidt tot meer incidenten en overlijdens.

Cijfers die De Tijd gisteren heeft gepubliceerd, lijken aan te geven dat de zoektocht in het buitenland steeds minder resultaat oplevert. Het aantal buitenlandse verpleegkundigen dat in België werkt, is vorig jaar voor het eerst sinds 2013 gezakt, van 8.432 naar 8.164. Maar Lon Holtzer, Vlaams Zorgambassadeur, ontkent dat het in onze regio de verkeerde kant opgaat: “Jaar na jaar komen nog steeds meer buitenlandse verpleegkundigen naar Vlaanderen om te werken.”

Concurrentie

Vorig jaar ging het om exact 191 mensen, fors meer dan in 2017 (141) en 2016 (138). “Een bewijs dat we er nog steeds in slagen mensen hierheen te halen”, zegt Holtzer. Zij beaamt weliswaar dat er ook in het buitenland grote tekorten zijn, wat de zoektocht bemoeilijkt.

Volgens de koepel Zorgnet-Icuro beconcurreren Europese landen elkaar. Ook in Polen, Roemenië, Nederland en Frankrijk is men druk op zoek naar verpleegkundigen. “Mensen uit verre streken zoals Azië keren dan weer vaak terug naar hun land, uit heimwee”, zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet aan De Tijd. “Voor ons zijn buitenlandse verpleegkundigen op dit moment geen piste om tekorten op te vangen.”

In een actieplan dat de Vlaamse overheid eind vorig jaar opstelde, staat het zoeken van personeel in het buitenland als een van de strategieën. “Het is geen mirakeloplossing voor de tekorten”, zegt Holtzer. “Maar het kan helpen.”

Holtzer werkt op dit moment aan een nieuw draaiboek dat werkgevers kan helpen om zelf buitenlandse krachten aan te trekken. De VDAB is in overleg met Tunesië en Mexico, waar verpleegkundigen op overschot zijn en interesse bestaat om samen te werken.

bekijk ook

Hogeschool PXL gaat verpleegkunde in avondonderwijs aanbieden

Odisee Hogeschool: Inschrijvingen verpleegkunde 20% gedaald

Door Jonas Mayeur