Tragisch familieverhaal inspireerde acteur Alex Ferns voor zijn rol in Chernobyl: “De kernramp heeft mijn leven beïnvloed”

Bron © Daily Record

De miniserie Chernobyl over de gelijknamige nucleaire ramp in 1986 is momenteel razend populair, en daar plukt ook acteur Alex Ferns (50) de vruchten van. Hij wordt wereldwijd geprezen voor zijn acteerprestatie, al schuilt daar ook een tragisch familieverhaal achter.

De Schotse acteur en zijn familie geloven immers dat zijn nonkel Robert Stephenson een van de latere slachtoffers van de kernramp van Tsjernobyl was. Stephenson stierf aan kanker op 47-jarige leeftijd in 2004. Voor zijn dood had hij de link met de nucleaire ramp van 26 april 1986 aangetoond.

“Mijn nonkel werkte destijds voor de Scottish Water Board, dat instond voor water- en rioleringswerken”, vertelt acteur Alex Ferns. “Nadat de kernreactor in Tsjernobyl ontploft was, trok een wolk met giftige regen over het westen en het centrum van Schotland. Mijn nonkel en zijn collega’s waren toen buiten in de regen aan het werken. Ze hadden gevraagd aan hun leidinggevende om naar binnen te gaan, maar ze mochten niet. Dus werkten ze verder.”

Maar de regen had wel degelijk gevolgen. Op 6 mei 1986 kwamen de eerste waarschuwingen dat het regenwater zeker niet opgedronken mocht worden omdat het doordrenkt was met radioactieve stoffen. Een dag later piekten de stralingsniveaus in Schotland.

Zijn nonkel en al zijn collega’s die toen buiten werkten, zijn gestorven aan kanker voor de leeftijd van 50 jaar. “Geen van hen is 50 jaar geworden”, klinkt het. “En ze zijn allemaal gestorven aan kanker. Het is een tragedie. Dat toont nog maar eens het grotere beeld van Tsjernobyl. Voor mij is het dus ook een erg persoonlijk verhaal.”

In de reeks speelde de acteur Andrei Glukhov, de leider van de groep mijnwerkers.

LEES OOK. Je kent wellicht hun namen niet, maar 33 jaar geleden hebben deze 3 mannen Europa gered: de echte helden van Tsjernobyl

Tragisch familieverhaal inspireerde acteur Alex Ferns voor zijn rol in Chernobyl: “De kernramp heeft mijn leven beïnvloed”
Foto: HBO Chernobyl
Door nadb