Nooit geziene stroompanne in Argentinië en Uruguay: 48 miljoen mensen zonder elektriciteit

Bron © BBC
Uruguay en Argentinië zijn sinds zondagochtend getroffen door een massale electriciteitspanne. Dat melden de energiebedrijven van de twee Zuid-Amerikaanse landen op Twitter. Ook elders in Zuid-Amerika is de energievoorziening daardoor verstoord. Zo'n 50 miljoen mensen ondervonden hinder door de stroompanne.

Het Argentijnse Energiesecretariaat stelt in een persbericht dat het Argentijnse koppelingssysteem sinds 7 uur lokale tijd volledig stil ligt, "wat zich vertaalt in een massale elektriciteitspanne in heel het land en dat treft ook Uruguay". De oorzaak wordt onderzocht. In sommige gebieden komt de elektriciteit stilaan terug, maar het kan enkele uren duren vooraleer dat overal het geval is, klinkt het nog.
Argentinië met 44 miljoen inwoners en Uruguay met 3,4 miljoen inwoners, delen een koppelingssysteem van elektriciteitsnetten gecentraliseerd op de dam van Salto Grande.

De elektriciteitspanne treft ook delen van Brazilië en Chili, meldt de Argentijnse krant La Nacion. De Britse openbare omroep BBC signaleert ook elektriciteitsuitval in Paraguay.

Het Uruguayaanse energiebedrijf UTE zei dat de energievoorziening in delen van de kuststeden en in het gebied rond Montevideo stilaan hersteld is. Werkzaamheden zijn bezig om de elektriciteitsvoorziening overal volledig te herstellen.
De Argentijnse energieleverancier Edesur zei dat 450.000 van de 2,5 miljoen klanten in Argentinië tegen de middag opnieuw op het net zijn aangesloten, vier uur na de stroompanne begon. In delen van de hoofdstad is de elektriciteit eveneens hersteld.

De panne gebeurt nu Argentinië kampt met een zware economische crisis en terwijl er lokale verkiezingen zijn in vier provincies. Door de panne moesten stembureaus in drie provincies later de deuren openen. In Santa Fe moesten de kiezers hun stem uitbrengen bij kaarslicht, aldus nieuwswebsite Conclusion.

OPROEP. Kent u iemand die in de getroffen gebieden woont? Stuur dan een mailtje naar oproep@nieuwsblad.be

 

 

Door nadb
AANGERADEN