Partij van Johan Sauwens wint herverkiezingen in Bilzen: “De huidige coalitie is afgestraft”

Bilzen -

Amper drie weken na de parlements- en acht maanden na de gemeenteraadsverkiezingen trokken de Bilzenaren deze zondag opnieuw naar de stembus. Ze moesten nog eens stemmen voor de gemeenteraad omdat de verkiezingen van oktober 2018 ongeldig zijn verklaard. Met alle 13 stembureaus geteld, is het duidelijk: de lokale CD&V-lijst Trots op Bilzen van Johan Sauwens is de grootste (33,8 procent). Maar ook de lijst Beter Bilzen van de huidige burgemeester wint 3 zetels.

De partij van Sauwens blijft status quo en behoudt 12 zetels. Sauwens arriveerde zondag in de late namiddag met zijn delegatie triomfantelijk aan cultuurcentrum De Kimpel in Bilzen. Hij is blij dat er geen coalitie zonder Trots op Bilzen gevormd kan worden. “Zo hoort het in de politiek, dat men luistert naar de stem van de kiezer. Dat heeft men vorige keer niet gedaan, want men zat in een sterrenrestaurant gewoon het akkoord te tekenen”, zegt Sauwens. “We willen op basis van het programma een menselijker beleid en Bilzen terug zowat uit de jaren van stilstand halen. Wie dat samen met ons wil doen, daar willen wij mee samenwerken.”

Een coalitie lijkt echter nog niet voor vandaag te zijn. “Ik heb al sms’jes gehad, maar we doen alles rustig. Ik denk dat ik morgen rustig de gesprekken ga starten op basis van het programma, en dat programma is belangrijk”, stelt Sauwens. “De huidige coalitie is afgestraft en valt terug van 63 op 46 procent. Het harde beleid van N-VA en Open VLD is afgestraft.”

Burgemeester Bruno Steegen wint met Beter Bilzen (27,5 procent) 3 zetels en komt zo op 10 zetels. Vlaams Belang (13,8 procent) haalt 2 zetels meer en stijgt naar 4 zetels. N-VA (12 procent) verliest 3 zetels en komt zo uit op 3 zetels. Bilzen Bruist (7,4 procent) verliest een zetel en strandt op 1 zetel. Groen (5,5 procent) behoudt zijn zetel in de gemeenteraad.

Eerste reactie burgemeester Bruno Steegen (Beter Bilzen): “Wij zijn de enige echte winnaar”. Video: TV Limburg

De huidige meerderheid, Bilzen Bruist, Beter Bilzen en N-VA heeft volgens deze resultaten geen meerderheid meer.

Voorkeurstemmen: Sauwens populairst

Johan Sauwens (Trots op Bilzen) is de stemmenkampioen met 6.887 voorkeurstemmen. Ook Bruno Steegen (Beter Bilzen) behaalt een goede persoonlijke score van 5.526 voorkeurstemmen. Dat blijkt uit de officiële resultaten met 13 van de 13 telbureaus geteld.

Dat Sauwens in de voorkeurstemmen de bovenhand haalt, kan een rol spelen als de twee winnende partijen samen een coalitie vormen. Beide ‘kanseliers’ willen immers de burgemeesterssjerp.

Naast Sauwens deed ook Limburgs gedeputeerde Inge Moors het goed voor Trots op Bilzen. Zij geraakte als lijstduwer verkozen met 2.614 voorkeurstemmen. N-VA-lijsttrekker Wouter Raskin behaalde 1.976 naamstemmen, terwijl voormalig burgemeester Frieda Brepoels als lijstduwer 1.108 voorkeurstemmen kreeg. Annick Ponthier (Vlaams Belang) kreeg 2.452 voorkeurstemmen van de Bilzense kiezer. Guy Swennen (Bilzen Bruist) en Johan Danen (Groen) moeten het respectievelijk met 802 en 614 naamstemmen doen.

Reactie Beter Bilzen: “Wij hebben de verkiezingen gewonnen”

Partij van Johan Sauwens wint herverkiezingen in Bilzen: “De huidige coalitie is afgestraft”
Bruno Steegen. Foto: BELGA

Burgemeester Bruno Steegen claimt de verkiezingsoverwinning, ondanks de 12 zetels van Trots op Bilzen en Johan Sauwens. “Ik heb vanmorgen gezegd dat ik heel content ben als ik 1 zetel vooruit ga. Nu zijn het er 3, dus een op de drie in Bilzen heeft op ons gestemd. We gaan nu de tijd nemen om samen te kijken waar we een goede meerderheid kunnen maken voor deze mooie stad”, zei Steegen in een eerste reactie.

Steegen laat nog niet in zijn kaarten kijken op het vlak van coalities. “Ik denk dat het te vroeg is om daarover te spreken. Ik heb nog niet met Johan Sauwens gesproken, maar ik zal hem dadelijk proficiat wensen”, stelt Steegen. “We moeten gewoon de wiskundige formule maken. Vlaams Belang is uitgesloten denk ik, want we gaan het cordon niet doorbreken in Bilzen.”

Steegen claimt wel de overwinning. “Wij hebben de verkiezingen gewonnen. Wij verdubbelen eigenlijk op zes maanden tijd. Wij hadden een zeer sterke groep in deze coalitie, die voor een groot stuk ook werd gedragen door Beter Bilzen”, zegt Steegen. “Ik heb dat drie maanden als burgemeester op een goede, positieve manier willen aanpakken, en dat is geapprecieerd.”

Toch erkent Steegen ook de goede score van Trots op Bilzen. “Trots op Bilzen heeft een heel goed resultaat gehaald en haalt twee zetels meer dan ons. Zij hebben dus standgehouden of zijn gestagneerd, dat ligt eraan hoe je het bekijkt. We zitten dus met twee grote blokken. Maar het is wel duidelijk dat de burgemeester in Bilzen gescoord heeft”, besluit Steegen.

Reactie Vlaams Belang: “Discrete gesprekken met aantal partijen”

Partij van Johan Sauwens wint herverkiezingen in Bilzen: “De huidige coalitie is afgestraft”
Annick Ponthier. Foto: BELGAONTHESPOT

Vlaams Belang gaat in Bilzen van 2 naar 4 zetels. “De kiezer heeft aangegeven dat Vlaams Belang ook in Bilzen een speler is om rekening mee te houden”, reageert Annick Ponthier, die al discrete contacten met verschillende partijen heeft gehad.

Vlaams Belang is blij dat de huidige meerderheid gebroken is. “Ik ben een tevreden lijsttrekker. Vanaf het moment dat wij 4 zetels haalden, konden wij de meerderheid breken en dat hebben we gedaan. Dat was de inzet van de campagne”, zegt Ponthier. “We hebben het resultaat gehaald dat wij voor ogen hadden. Wij zullen de stem van de Bilzenaar sterker laten klinken. Hoe dat in de praktijk zal omgezet worden, dat zullen we na deze avond nog wel zien.”

Ponthier sluit niet uit dat het cordon in Bilzen zal sneuvelen. “Wij hebben tot nu toe - ook vandaag - al een paar discrete gesprekken met een aantal partijen gehad. Het doorbreken van het cordon betekent dat het VB meedoet in de meerderheid en op dat vlak zijn de gesprekken gaande”, zegt Ponthier. “Er zijn uiteraard andere formules, maar we zullen zien wat dat in de praktijk gaat brengen. In het verleden waren er een paar obstructies tussen een aantal partijen. We zullen zien of die obstructies blijven gelden en of wij voor een opening kunnen zorgen voor bepaalde partijen.”

Reactie N-VA: “Wij zijn de verliezer”

Partij van Johan Sauwens wint herverkiezingen in Bilzen: “De huidige coalitie is afgestraft”
Wouter Raskin. Foto: BELGAONTHESPOT

N-VA deelde in de klappen: de partij verliest 3 zetels en komt op 3 zetels. N-VA is nodig als Johan Sauwens (Trots op Bilzen) zonder Bruno Steegen (Beter Bilzen) wil regeren, maar lijsttrekker Wouter Raskin sluit een rol in de oppositie niet uit.

“In 2012 hadden we hier kanseliersverkiezingen tussen Frieda Brepoels en Johan Sauwens, die alle partijen behoorlijk pijn deden. Dat zie ik vandaag opnieuw, weliswaar met Bruno Steegen en Sauwens, en dat doet ons allemaal - uitgezonderd Vlaams Belang - pijn”, reageert Raskin. “Het is geen geheim dat Frieda en Johan op gespannen voet leefden, maar dat maakt niet dat mijn ontmoeting met Johan Sauwens hier verzuurd verliep.”

N-VA koos voor Raskin als lijsttrekker in plaats van Frieda Brepoels, maar het resultaat van de partij valt tegen. “Ik voel mij zeer gedragen door de groep. Wij zijn in ondankbare omstandigheden naar de kiezer gestuurd. Ik heb mijn verantwoordelijkheid opgenomen”, legt Raskin uit.

N-VA zal de coalitiegesprekken aangaan, maar ook een oppositiekuur is mogelijk. “Johan Sauwens is de grootste, maar is niet de grootste winnaar van deze verkiezingen. Ik ga geen initiatief nemen om een meerderheid op de been te brengen, dat zou nogal hautain zijn als je de verkiezingen verliest”, zegt Raskin. “Als wij geroepen worden tot een gesprek, dan zullen wij dat gesprek in alle openheid voeren. Het is niet uitgesloten dat wij voor de oppositie kiezen, want wij zijn wel de verliezer.”

Reactie Bilzen Bruist: “Kans op bestuursdeelname bijzonder klein”

Partij van Johan Sauwens wint herverkiezingen in Bilzen: “De huidige coalitie is afgestraft”
Guy Swennen en gezin. Foto: Johnny Geurts

Bilzen Bruist werd zwaar afgestraft. De socialisten houden slechts 1 zetel van hun 3 zetels over. Volgens lijsttrekker Guy Swennen speelde de polarisatie tussen de kandidaat-burgemeesters Johan Sauwens (Trots op Bilzen) en Bruno Steegen (Beter Bilzen) de kleinere partijen parten.

“Het is natuurlijk een verlies dat we moeten noteren. Vorige keer hadden we nipt 3 zetels en nu heel nipt geen 2 zetels. Dat komt zwaar aan natuurlijk. We hadden dit niet verwacht, omdat we andere geluiden hoorden”, reageert Swennen. “Het waren heel vergaande kanseliersverkiezingen. Je ziet dat ook heel duidelijk aan de voorkeurstemmen van de twee kandidaat-burgemeesters. De kleinere partijen die naast de polarisatie vallen, zijn daar de dupe van.”

Daarnaast ziet Swennen een tweede oorzaak bij de recente verkiezingen in mei. “De nationale trend van Vlaams Belang zet zich verder. De grote verschillende factor is dat er nationale verkiezingen geweest zijn, die impact hebben gehad op de nieuwe verkiezingen. Blijkbaar zet die trend zich scherp door, zo kort na de nationale verkiezingen”, legt Swennen uit.

Een verlengd verblijf in het stadsbestuur lijkt momenteel veraf voor Bilzen Bruist. “Ik denk dat die kans bijzonder klein is, maar ik ben niet iemand die exclusieven heeft - behalve naar Vlaams Belang - voor samenwerkingen. Ik heb nog met niemand contact gehad”, zegt Swennen. “Het zijn de grootste partijen die aan zet zijn. Wij gaan ons in alle bescheidenheid opstellen.”

Reactie Groen: “Sauwens moet informateursrol opnemen”

Partij van Johan Sauwens wint herverkiezingen in Bilzen: “De huidige coalitie is afgestraft”
Johan Danen. Foto: BELGAONTHESPOT

Johan Danen behoudt met Groen zijn zetel in de gemeenteraad van Bilzen. Volgens Danen moet Johan Sauwens (Trots op Bilzen) de informateursrol voor een nieuwe meerderheid opnemen. “Wij zijn alleszins bereid om verantwoordelijkheid te nemen”, reageert Danen.

“We hadden duidelijk kanseliersverkiezingen met twee kandidaat-burgemeesters. Wij hebben met Groen standgehouden, dus in deze verschroeiende context ben ik toch wel tevreden”, zegt Danen. “Veel mensen zeiden dat ze het jammer zouden vinden als Vlaams Belang de grootste partij zou worden. Ik stel vast dat die dijkbreuk van Vlaams Belang uitblijft en daar ben ik ook wel blij om.”

Groen sloot na de verkiezingen van oktober al een akkoord met Trots op Bilzen, maar belandde toch in de oppositie. Ook deze keer wil de partij graag aan het bestuur deelnemen. “We moeten nu snel overgaan tot de orde van de dag en het vormen van een meerderheid, maar de kiezer heeft de kaarten niet gemakkelijk geschud”, stelt Danen.

Onregelmatigheden

De Bilzenaren moesten zondag voor de derde keer in één jaar tijd naar de stembus, nadat de Raad van State de verkiezingen van 14 oktober er ongeldig had verklaard na een klacht van gewezen burgemeester Johan Sauwens. Burgemeester Bruno Steegen besloot niet in cassatieberoep te gaan tegen de beslissing, waardoor er binnen 50 dagen nieuwe verkiezingen moesten komen. Na de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 26 mei barstte dan ook een korte maar hevige campagne los in Bilzen.

Volgens de Raad van State werden er verschillende onregelmatigheden vastgesteld die de zetelverdeling tussen de verschillende lijsten konden beïnvloeden. Voor vijf stembureaus zijn er door het telbureau één tot drie stembiljetten minder geteld dan er volgens het stembureau stembiljetten in de stembus zaten, in één stembureau heeft niet iedereen die zich voor de gemeenteraadsverkiezing kwam aanbieden, een stem kunnen uitbrengen, en in een ander stembureau zijn er vijf stembiljetten minder in de stembus gevonden dan er zich kiezers hebben aangemeld.

Partij van Johan Sauwens wint herverkiezingen in Bilzen: “De huidige coalitie is afgestraft”
Foto: BELGA
Partij van Johan Sauwens wint herverkiezingen in Bilzen: “De huidige coalitie is afgestraft”
Foto: BELGA

 

bekijk ook

 

Bilzen opnieuw naar stembus: verkiezingen ongeldig

Door lbo
AANGERADEN
Meest recent