Spontane staking in gevangenis van Ieper na incident met gedetineerde: “Er heerst klimaat van straffeloosheid”

Bron © BELGA

Foto: pli

Ieper -

Nadat een gedetineerde zaterdag een cipier heeft aangevallen, heeft het personeel van de late ploeg van de gevangenis van Ieper zondag het werk neergelegd. “Het personeel vindt dat er een klimaat van straffeloosheid heerst”, zegt Eddy De Smedt van VSOA.

De gedetineerde ging de cipier zaterdag te lijf, maar er vielen geen gewonden. “Na de aanval werd de gevangene opgesloten in de strafcel, maar de directie besloot dat hij de strafcel kort nadien mocht verlaten”, zegt De Smedt. “Volgens de directie mogen de gedetineerden niet zo streng worden behandeld.” Daarop besloten de cipiers om het werk neer te leggen.

“Het gaat om een emotionele staking. Er heerst een gevoel van straffeloosheid. Daarmee sturen ze een verkeerd signaal. Bovendien is de gevangenis van Ieper overbevolkt.” De politie neemt voorlopig de taken over. De vakbonden zullen binnenkort opnieuw samenzitten met de directie. “We vragen dat de persoon in kwestie terug in de strafcel wordt geplaatst en verwijderd wordt uit de afdeling in Ieper. We kunnen niet voorspellen hoe lang de staking zal duren, maar hopen dat het zo snel mogelijk opgelost geraakt.”

Door Liesbeth Boel
AANGERADEN