Abonnee worden? Kies je leesformule

17/06/2019 - Extra
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Ruben Van Gucht, zoete herinneringen aan de Tour.  VRT

De Tour van Ruben Van Gucht

Quizvraagje voor wielerliefhebbers: wat is La Cipale? Wie het niet meer weet, moet vanavond naar De kleedkamer kijken, want Ruben Van Gucht trekt naar die legendarische plek uit de Ronde Van Frankrijk.

De Tour komt aan op de Champs-Élysées in Parijs. Het lijkt wel alsof dat altijd al het geval is geweest. Maar niets is minder waar. “De Ronde van Frankrijk arriveert daar pas sinds 1975. Daarvoor eindigde hij op de velodroom La Cipale in Vincennes, een buitenwijk van Parijs”, vertelt sportjournalist Ruben Van Gucht (33). “Slecht zeven jaar lag de arrivé in het bos van Vincennes, maar het waren wel jaren die konden tellen. Het was de plek waar Herman Van Springel in een secondenspel de overwinning kwijtspeelde aan Nederlander Jan Janssen, maar vooral die waar Eddy Merckx zijn vijf overwinningen behaalde.”

Zijn laatste in 1974, zijn eerste in 1969, nu precies vijftig jaar geleden. Om dat te vieren, wijdt De kleedkamer twee extra afleveringen aan ‘La grande boucle’. Daarvoor trekt Ruben Van Gucht onder meer naar La Cipale, de historische wielerbaan die tegenwoordig alleen voor manifestaties van de gemeente wordt gebruikt.

Ex-winnaars

De kleedkamer snuift uiteraard niet alleen de gloriedagen van Merckx op, Van Gucht kijkt ook voorbij onze allerlaatste Tourwinnaar, Lucien Van Impe, in 1976. “Ik praat met vier mensen die de Tour van achter de schermen intens hebben meegemaakt en dan heb ik het over ploegleiders José De Cauwer, Johan Bruyneel, Dirk Demol en Rudy Pevenage.”

In de tweede aflevering komen ook de laatste vier Belgen die geel droegen komen aan bod en verdeeld over de twee uitzendingen schuift Van Gucht aan bij vier buitenlandse Tourwinnaars: Andy Schleck, Cadel Evans, Alberto Contador en Bradley Wiggins. “Zonder de anderen te kort te doen, was ik het meest onder de indruk van die laatste. Wiggins is zo’n persoonlijkheid, een rockster bijna. De man die niet alleen als eerste Brit ooit de Tour won, maar die ook over alles een mening heeft. Wiggins overstijgt het wielrennen.”

Voor Van Gucht overstijgt ook de Ronde van Frankrijk het wielrennen. “De Tour, dat staat gelijk aan de sfeer van vakantie en roept meteen ook een pak jeugdherinneringen op. Als kind in spanning kijken naar elke etappe bij mijn grootmoeder en daarna de rit naspelen. Een gele trui aantrekken, rode bollen tekenen op een wit T-shirt en daarna hard koersen. Heerlijk.” (jdr)

De kleedkamer, Canvas, 21.20 uur

AANGERADEN