Anderlecht heeft grootse plannen: van de 40 potentiële A-kern-spelers mag bijna iedereen weg

  • Vorige week trok Kompany op teambuilding naar Durbuy met een handvol kopstukken van Anderlecht.

Anderlecht begint aan een nieuw tijdperk. Na een rampjaar worden de trainingen hervat met een nieuwe baas: speler-manager Vincent Kompany (33). Al is de nieuwe coach nog even met vakantie na zijn interlands met de Rode Duivels. De grote werken zijn wel al opgestart, want van de 40 potentiële spelers voor de A-kern mag bijna iedereen weg.

De voorstelling van speler-manager Vincent Kompany is pas gepland rond 25 juni. Vandaag is – na de fysieke tests en de eerste training – alleen een persconferentie voorzien met Simon Da­vies, de officiële T1 van Anderlecht en rechterhand van Kompany. Vorige week trok Vince The Prince wel al met zijn staf en de departementshoofden van paars-wit op teambuilding naar Durbuy. “We hebben een traumatiserend jaar achter de rug”, verkondigde Kompany daarna via sociale media. “Zowel de staf, de spelers als alle supporters van Anderlecht. Maar alleen met positieve energie zullen we hieruit komen. We gaan iets speciaals creëren.”

Geld via Tielemans en co.

Voor het eerst in 56 jaar haalde Anderlecht geen Europees voetbal, maar om het tij echt te keren, moet nog een grote schifting in de kern worden doorgevoerd. Op de beroemde speler-trainer na is er nog geen enkele andere nieuwkomer. Kompany is wel gek van de Welshe centrale middenvelder Matthew Smith (19) – met wie hij nog trainde bij Man City–, maar er is nog geen akkoord om hem te huren. Als aanvaller wordt nu weer Vedat Muriqi – een 25-jarige Kosovaar die zeventien keer scoorde voor het Turkse Rizespor – genoemd, maar die moet 10 miljoen euro kosten. Muriqi heeft nochtans nog maar één jaar contract.

Paars-wit moet ook een beetje op de centen letten, al is het goed mogelijk dat er straks toch geld binnenkomt dankzij Youri Tielemans, Dennis Praet en Romelu Lukaku. Die RSCA-producten kunnen door hun clubs verkocht worden voor tien- en tientallen miljoenen en Anderlecht heeft nog recht op opleidingsvergoedingen en percentages. Het zal nodig zijn.

Ondertussen mogen ook enkele talentvolle beloften meetrainen met de A-kern. Het gaat om de aanvaller Antoine Colassin (17), middenvelder Theo Leoni (19), verdediger Killian Sardella (17) en linksback Thierry Lutonda (18). Allemaal Belgische jeugdinternationals, maar paars-wit kan straks uiteraard geen A-ploeg hebben van 45 spelers. Daarom moeten er ook heel wat spelers weg. Eigenlijk is Yari Verschaeren de enige die het schip niet mag verlaten, tegen geen enkele prijs. Bornauw, Amuzu en Doku hebben ook nog een mooie toekomst in Brussel, Alexis Saelemaekers – die soms te veel gaat zweven – is dan weer geen zekerheid.

Santini en Lawrence weg?

En wat met de overbodige spelers? Zoals bekend staan Trebel en Appiah in de belangstelling van Nantes. AEK Athene trekt/trok aan de mouw van Vranjes, maar voor geen een van hen is er al een deal gevonden.

Gelukkig voor Anderlecht bekijken veel clubs of ze geen zaakjes kunnen doen. Zo zou Sampdoria al goeie contacten hebben met Ivan Santini, die vorig jaar toch zestien keer scoorde. Ze zouden hem een contract van 1 miljoen per jaar bieden. Verdediger James Lawrence, die interlands speelde met Wales, wordt dan weer fel gekoppeld aan Glasgow Rangers, dat 3,3 miljoen wil betalen. Dat lijkt wat veel, maar ook Stoke City en Swansea liggen op de loer.

Als Anderlecht eens kan cashen, zullen ze het in Brussel niet laten, want er komt ook een heel legertje huurlingen terug: van Dauda tot Chipciu tot Ganvoula. Het is niet ondenkbaar dat de overbodige spelers na verloop van tijd apart zullen moeten trainen met pakweg Jonas De Roeck als coach.

Wij zijn alvast benieuwd naar die eerste oefenmatch zaterdag op RWDM. Op 29 juni mag Oudenaarde zich dan weer aan een ware overrompeling verwachten, want dat wordt de eerste wedstrijd van Kompany. “Er is nog veel werk, maar er is ook een plan”, besloot de speler-coach. “Dat gaan we aan de spelers, de staf en de fans communiceren. We moeten een eenheid vormen en iedereen zal beter worden.”

Voor zijn technische staf zal Kompany overigens nog volk meebrengen dat hij kent van bij City. Zo wordt 78-voudige Welsche international Craig Bellamy één van de trainers van de beloften.

Anderlecht is allesbehalve compleet (maar wel met verloren zonen)

Vandaag present?

Frank Boeckx, Kara Mbodj, Thomas Didillon, Pieter Gerkens, Dennis Appiah, Ivan Santini, Sven Kums, Adrien Trebel, Edo Kayembe, Ibrahima Sowah, Antonio Milic, Hannes Delcroix, Abdoul Danté, Jérémy Doku, Yevheni Makarenko, Zakaria Bakkali, Albert Sambi-Lokonga

Terug van huur

Davy Roef (terug van W.-Beveren), Josue Sa (terug van Kasimpasa), Kobe Cools (terug van RWDM), Isaac Kiese Thelin (terug van Bayer Leverkusen), Sylver Ganvoula (terug van Bochum), Mohamed Dauda (terug van Vitesse)

Beloften met A-kern

Antoine Colassin, Theo Leoni, Killian Sardella, Thierry Lutonda

Internationals nog afwezig

Alexis Saelemaekers, Sebastiaan Bornauw, Françis Amuzu, Elias Cobbaut, Yari Verschaeren, Buba Sanneh, James Lawrence, Knowledge Musona (terug van Lokeren), Vincent Kompany, Alexandru Chipciu (terug van Sparta Praag), Peter Zulj, Luka Adzic

B-kern

Ognjen Vranjes

Geblesseerd

Andy Najar, Landry Dimata, Kenny Saief (terug van Cincinatti)

Nog verhuurd

Kristal Abazaj (Osijek)

Einde contract/weg

Boy De Jong, Ivan Obradovic, Ilias Moutha-Sebtaoui, Yannick Bolasie, Ryota Morioka

Door JÜRGEN GERIL en Bram Van Vaerenbergh
  • Meer voetbal