Televisiemaker die brouwerijen oplichtte moet drie jaar naar de cel

Foto: JORIS HERREGODS

Gent / Melle -

J. V., de 33-jarige Wondelgemnaar die vijf brouwerijen met naam en faam overhaalde om 169.000 euro aan hem te geven voor een televisieprogramma over streekbieren dat er nooit is gekomen, is vandaag door de Gentse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 37 maanden en een boete van 16.000 euro. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding.

J.V. had een eigen productiehuis en overtuigde met een Powerpoint-presentatie vijf brouwerijen om een voorschot te storten voor het door hem bedachte televisieprogramma “De Schuimpiraten” dat helemaal rond streekbieren zou opgebouwd worden en door het toenmalige VT4 zou worden uitgezonden. Een beetje in de trant van het succesprogramma “Tournee Generale” met Ray Cokes , Jean Blaute en Bert Kruismans.

De brouwerijen Duvel Moortgat, Alken Maes, Lindemans, Wieze en ook Huyghe uit Melle stapten mee in de deal.

Wat J.V. echter niet liet blijken was dat de zender het contract eenzijdig had verbroken toen na de eerste opnames sterpresentatoren Thomas Smith en Jeron Dewulf waren afgehaakt. Toch bleef J.V. voorschotten ophalen.

LEES OOK. Brouwerijen laten zich bedotten voor onbestaande “opvolger Tournée générale”

Vrees voor vlucht

J.V. werd streng gestraft door de rechter. Hij moet effectief 37 maanden naar de cel en werd onmiddellijk aangehouden omdat de rechter vreesde voor en vlucht naar het buitenland. J.V. heeft immers ook een firma opgericht in de Verenigde Staten en is daar ook werkzaam.

Televisiemaker die brouwerijen oplichtte moet drie jaar naar de cel

Wellicht was het strenge oordeel ook ingegeven door het feit dat tijdens de behandeling J.V. weliswaar voor alles een uitleg had, behalve voor de hamvraag waar al dat geld naartoe was.

Door Geert Neyt/Jan Claeys
AANGERADEN