Tankers Golf van Oman: geen extra maatregelen voor Nederlandse schepen

Bron © BELGA

Foto: rr

Nederlandse schepen die naar het gebied van de Golf van Oman varen, hoeven naar aanleiding van de aanslagen op tankers vooralsnog geen extra maatregelen te nemen. Het veiligheidsniveau voor die regio blijft gelijk, omdat er nog heel wat vragen zijn over wat precies is gebeurd.

Die informatie kreeg directeur Annet Koster van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) maandag tijdens overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Enkele reders hadden gevraagd of schepen na de aanslagen op tankers nog wel de kant van de Perzische Golf op konden.

Koster laat weten dat de lijntjes met Buitenlandse Zaken en Defensie heel kort zijn en dat de reders meteen op de hoogte worden gesteld als de situatie in het gebied van de Golf van Oman verandert.

De KVNR sprak maandag ook met de Commandant Zeestrijdkrachten. “Die verzekerde ons dat de zeestrijdkrachten voor ons klaarstaan als dat nodig is”, aldus Koster. Teams van mariniers, zogeheten Vessel Protection Detachments (VPD’s), zouden kunnen helpen bij de beveiliging. Verder zou de marine als daartoe op politiek niveau wordt besloten, ankerplaatsen kunnen beveiligen of een fregat sturen.