Rutten eist duidelijkheid van De Wever over gesprekken Vlaams Belang, Van Grieken haalt hard uit

Bron © BELGA

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wil dat Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) “klare wijn schenkt” over de gesprekken die hij voert met Vlaams Belang. “Deze preformatie is geen vrijblijvende biechtstoelprocedure maar moet wat ons betreft leiden tot de vorming van een stabiele en volwaardige meerderheid voor Vlaanderen”, zegt Rutten.

Afgelopen weekend had De Wever een derde gesprek met Vlaams Belang. Tijdens dat gesprek zijn verschillende inhoudelijke voorstellen besproken, zowel over integratie, onderwijs als welzijn.

Open VLD-voorzitster Rutten zegt dat ze de keuze van De Wever voor die gesprekken met Vlaams Belang “respecteert”, maar ze vindt tegelijk dat De Wever stilaan zijn kaarten op tafel moet leggen. Zelf herhaalt ze dat haar partij niet zal deelnemen “aan oefeningen waaraan het Vlaams Belang deelneemt”.

“Een partij waarvan de mens- en maatschappijvisie haaks staan op die van ons, die pleit voor separatisme, de Europese samenwerking fundamenteel in vraag stelt en dat bovendien doet met politici die de grenzen van het menselijk en politiek fatsoen regelmatig overschrijden, kan nooit een partner zijn van een liberale partij. Niet binnen en niet buiten de regering”, aldus Rutten.

Formatie strategisch misbruiken

Naar verluidt lopen niet alleen bij Open VLD maar ook bij CD&V de frustraties over de Vlaamse onderhandelingen op. Beide partijen vinden dat De Wever de (pre-)formatieronde strategisch misbruikt. Door zo intensief te praten met Vlaams Belang, wil hij hun kiezers paaien om de partij finaal toch aan de kant te schuiven, maar - zo vrezen ze - de schuld daarvoor bij Open VLD en CD&V te leggen.

CD&V-voorzitter Wouter Beke van zijn kant herhaalt op Twitter dat ook zijn partij niet wil samenwerken met het Vlaams Belang. “Zoals reeds eerder aangegeven. Wij besturen niet samen met het Vlaams Belang”, aldus Beke.

Van Grieken hard voor Rutten

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken lijkt niet onder de indruk van de uitspraken van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. “De vraag is voor wie mevrouw Rutten nog spreekt?”, reageert Van Grieken. Hij verwijst naar de Open VLD’ers die zich hebben uitgesproken tegen het cordon sanitaire.

“Een ruime meerderheid van de Open VLD-kiezers willen dat het Vlaams Belang meebestuurt. Tal van haar kaderleden spraken zich de laatste weken uit tegen het cordon en voor de regeringsdeelname van het Vlaams Belang. Gezien de interne positie van mevrouw Rutten hechten wij meer belang aan hun verklaringen dan aan die van een reus die op lemen voeten staat”, aldus Van Grieken.

bekijk ook

Vlaams Belang voor eerste keer uitgenodigd op het paleis. Tom Van Grieken: “Als hij respect toont, wij ook”

De Wever: “Verstandig dat Vlaams Belang geen breekpunten op tafel heeft gelegd”

Gwendolyn Rutten (Open VLD): “We zullen nooit met Vlaams Belang samenwerken”