PVDA over aanvraag Geert Versnick om ereschepen te worden: “Hoe kan je graaicultuur belonen met een medaille?”

Foto: BELGA

Gent -

De Partij van de Arbeid vraagt de linkse partijen in de meerderheid om niet in te gaan op de vraag van voormalig schepen Geert Versnick (Open VLD) hem de titel van ereschepen toe te kennen.

“Het leek een grap maar hij heeft het écht aangevraagd” stak Yüksel Kalaz (PVDA) van wal in zijn tirade tegen Geert Versnick op de commissie Algemene Zaken vanavond.

“Mijnheer Versnick was lid van de arrogante club die als cowboys Optimabank bestuurde. Hij zorgde daarbij vooral goed voor zijn eigen zakken. Hij liet zijn eigen vennootschap 120.000 euro betalen door Optima, wetende dat de bank virtueel failliet was. Veel onethischer zal het echt niet worden.”

Hij noemde Versnick “de verpersoonlijking van een cultuur van zelfbediening die de mensen beu zijn.”

Zoals te verwachten was, verwees de PVDA ook naar de peperdure “Nights in Bangkok die werden betaald door Oost-Vlaamse belastingbetalers.”

Dat hij nu ereschepen wil worden, noemde hij schrijnend.

“Ondanks alle pijnlijke schandalen denkt hij er niet aan zichzelf in vraag te stellen.”

Kalaz riep alvast de partijen Groen en s.pa op om tegen de aanvraag te stemmen.

“Want hoe kan het stadsbestuur uitleggen dat deze man een ongepast eerbetoon moet krijgen?”

Onkies

Ook aan de andere kant van het politieke spectrum werden bedenkingen geuit. Johan Deckmyn vond de timing van de vraag alvast ongelukkig en onkies en wees op het lopend tuchtonderzoek. “Mijnheer Versnick had zelf moeten inzien beter te wachten met deze aanvraag.”

Groen zei open te staan voor het sleutelen aan het reglement. “Voor ons is het bespreekbaar om de titel van ereschepen gewoon af te schaffen.”

De burgemeester antwoordde dat de aanvraag van Versnick formeel voldoet aan de voorwaarden van het reglement en daarom ontvankelijk is verklaard door de gemeenteraad.

De voorzitter van de commissie Algemene Zaken vroeg de PVDA om verdere commentaar te behouden voor de gemeenteraad, waar over de toekenning zal gestemd worden. “We zullen dat zeker doen”, klonk het.

Door Geert Neyt