Achter deze prachtige foto gaat een angstwekkende realiteit schuil: “Ik kan het stilaan niet meer beschrijven”

Bron © Mashable

Foto: Steffen M. Olsen

Een prachtige foto met een angstaanjagende waarheid. Een groep sledehonden in een omgeving die we niet gewoon zijn. Het is geen ijs onder hun poten, maar stromend water.

Steffen Olsen, een Deense klimaatonderzoeker, nam vorige week een prachtig beeld aan de inham Inglefield Bredning op Groenland. Daarop zijn sledehonden te zien die door ijswater moeten lopen. Eigenlijk zou daar een grote ijsvlakte moeten zijn, maar door de klimaatverandering is dat gesmolten. Olsen moest, samen met lokale jagers, door een groot gesmolten meer lopen om meetapparatuur te verzamelen.

Door de hoge temperaturen op Groenland is er niet enkel zeeijs, maar ook ijs op het land aan het smelten. De condities zijn er extreem. Het ijs onder het water is wel nog steeds 1,2 meter dik tweette Olsen.

“Ik kan bijna niet meer communiceren over de magnitude van de verandering”, zei Jeremy Mathis, een onderzoeker die al lang het poolgebied in de gaten houdt, aan Mashable. “Er zijn geen adjectieven meer om de verandering te beschrijven.”

bekijk ook

Twee nieuwe ijsbergen door scheuren in bekende gletsjer: wetenschappers trekken aan de alarmbel

IJsberg kantelt en onthult verbluffende onderkant

Zeeniveau stijgt als reusachtige ijsberg plots van gletsjer afscheurt: “Dramatische realiteit van klimaatverandering”

Door sgg