Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

18/06/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Vande Lanotte en Reynders draaiden op de persconferentie ook extra rondjes. Om toch vooral niet te veel te zeggen.  Photo News

Opdracht van informateurs Vande Lanotte en Reynders verlengd tot 1 juli

Rondjes draaien voor gevorderden

Maandag 1 juli. Dat is de nieuwe deadline voor formateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR). Tot dan kunnen ze in alle discretie gesprekken blijven voeren om N-VA en PS dichter bij elkaar te brengen. Al geven ze niet de indruk daar werk van te maken. “Niets is wat het lijkt”, klinkt het cryptisch.

Koning Filip heeft de informateursopdracht van Johan Vande Lanotte en Didier Reynders verlengd tot maandag 1 juli. Een verrassing is dat niet, al blijft het onduidelijk hoever de twee al staan. Ook in het samenbrengen van PS en N-VA, toch hun belangrijkste opdracht. Vande Lanotte gebruikt daarvoor beeldspraak uit De kleine prins van Antoine de Saint-Exupéry: “Sommigen zien een hoed, anderen een slang die net een olifant heeft opgegeten. Om maar te zeggen: niets is wat het lijkt. We moeten kijken wat er achter die verklaringen en veto’s zit.”

Want die veto’s zijn er nog altijd. Blijkbaar niet alleen voor de camera’s. “De grote partijen zijn nu vooral bezig zichzelf terug te vinden na de ontgoocheling van de verkiezingen. Maar wat bedoelen ze écht? Daar gaan het om.”

Staatshervorming

Het lijkt allemaal heel erg op rondjes draaien voor gevorderden. Op tijd kopen tot er een doorbraak is in Vlaanderen en Wallonië vooraleer er federaal iets kan bewegen. “Het kan ook andersom”, klinkt het hoopvol. “Vroeg of laat zal iemand bewegen.” Beter vroeg dan laat, want de ambitie is om tegen oktober een regering te hebben die “een begroting kan maken en die goedgekeurd kan krijgen in het parlement”. Anders dreigt het helemaal te ontsporen, waarschuwt het informateursduo.

En wat met een staatshervorming? “Laten we nu niet zoeken naar een tweederdemeerderheid in de regering. Het zal al moeilijk genoeg zijn een gewone meerderheid te vinden”, aldus Reynders. “Trouwens”, benadrukt Vande Lanotte, “voor de meeste staatshervormingen werd een meerderheid buiten de regering gezocht en gevonden. Het ene is niet noodzakelijk gekoppeld aan het andere.”

Praatsessies per partij

Niet alleen in de onderhandelingen, ook tijdens de persconferentie draaiden Reynders en Vande Lanotte gisteren extra rondjes, om toch vooral niet te veel te zeggen. Zien ze zelf nog een uitweg? “Natuurlijk”, lacht Vande Lanotte. “Zelfs meerdere.” Een noodregering, zoals Paul Magnette bepleitte, is daar niet bij. “We moeten niet doen alsof het hopeloos is.”

De voorbije dagen vond een tweede reeks gesprekken plaats met alle partijvoorzitters “die op dit moment een rol kunnen spelen om een federale regering te vormen”. Ook de formateurs van de regionale regeringen kwamen aan bod. Het duo plant de komende dagen nieuwe praatsessies met iedere partij afzonderlijk. PS en N-VA samenbrengen is daar nog (lang) niet bij. Ze hebben daarvoor nog tijd tot 1 juli, maar volgende week zal er tussen maandag en woensdag niets bewegen. Dan zit Reynders in Straatsburg voor wat hem nog meer bezighoudt: de job van secretaris-generaal van de Raad van Europa. Begrijp: PS en N-VA écht samenbrengen is misschien werk voor een nieuwe informateur.