Bruno Tobback: “Een stukje theater”

SP.A-voorzitter John Crombez biedt ontslag aan

John Crombez heeft maandag zijn mandaat als voorzitter van SP.A ter beschikking gesteld. Het partijbestuur, voor de gelegenheid uitgebreid tot alle verkozenen van de partij, heeft Crombez echter unaniem gevraagd om op post te blijven tot er een nieuwe voorzitter is. Dat meldt De Tijd en werd bevestigd aan onze redactie. Bruno Tobback is echter niet onder de indruk, en noemt het manoeuvre van Crombez “een stukje theater”.

jvh

Crombez kreeg de afgelopen dagen felle kritiek te verwerken van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte en Bruno Tobback, zijn voorganger als partijvoorzitter, met name omwille van het feit dat hij een uitzondering had gevraagd en gekregen op het cumulverbod dat hij zelf had ingevoerd. Daarop heeft Crombez naar verluidt zijn mandaat ter beschikking gesteld, en het partijbestuur gevraagd na te denken. “Hij bleef zelf niet op de vergadering, zodat zonder aarzeling kon worden gesproken”, aldus een SP.A’er. Daar werd echter beslist om Crombez te vragen op post te blijven tot er een nieuwe voorzitter is.

De partij had eerder al afgesproken om dit najaar voorzittersverkiezingen te organiseren. Het is afwachten of de Oostendenaar dan kandidaat zal zijn om zichzelf op te volgen. Binnen SP.A leeft het gevoel dat Bonte en Tobback met hun kritiek vooral beogen dat Crombez spontaan afziet van een tweede termijn als voorzitter.

Maar ondanks de slechte recente verkiezingsresultaten kan Crombez blijkbaar nog steeds op veel steun rekenen. Zo zouden veel SP.A’ers de kritiek van Bonte en Tobback niet delen. “Als hij opnieuw kandidaat is, zou hij heel wat steun krijgen”, zegt een medestander van de voorzitter.

“Stabiliteit en rust nodig”

Ook vervroegde voorzittersverkiezingen organiseren vindt men bij SP.A geen goed idee. Dat zeiden de nieuwe parlementsleden Hannes Anaf en Melissa Depraetere op Radio 1. “Die nu houden, zou nu geen goed idee zijn”, aldus Anaf. “Er ligt heel veel werk op de plank: we hebben veel nieuwe parlementsleden die moeten worden ingewerkt, onze organisatie moeten worden aangepast en we moeten aan ons nieuw verhaal schrijven. We kunnen het ons echt niet permitteren om daar met een lacune te zitten.”

Ook volgens Depraetere heeft de SP.A nu geen behoefte aan een interne kiesstrijd. “We hebben net stabiliteit en rust nodig.” Wat haar betreft, moet de toekomstige voorzitter het “traject” dat onder Crombez werd uitgetekend, worden verdergezet. “Dat kan iemand nieuw zijn, maar dat kan ook opnieuw John Crombez zijn.”

Tobback: “Een stukje theater”

Bruno Tobback is echter niet onder de indruk van het manoeuvre van Crombez. “Het was een stukje theater”, laat hij weten in De Morgen. “Zo van: ‘Hou mij tegen of ik ben weg’. Terwijl niemand had gevraagd dat hij onmiddellijk zou opstappen. Die vraag wierp hij zelf op tafel. Om dan het verwachte antwoord te krijgen dat hij moest blijven.” Toch vindt ook Tobback dat Crombez (nog even) moet aanblijven. “Iedereen die bij zijn gezond verstand is, weet dat je best de voorzittersverkiezingen afwacht. De leden hebben hem gekozen en zullen binnenkort opnieuw kiezen.”

bekijk ook

Deze cadeautjes kregen de partijvoorzitters van Bart De Wever: “Absoluut wat ons land nodig heeft”

Zo verliep de ochtend van de kopstukken tijdens de federale verkiezingen: De Wever heeft geluk door een korte wachtrij, Crombez aangeklampt tijdens het joggen

SP.A-voorzitter Crombez tijdens kopstukkendebat: “Blijf kalm, meneer De Wever”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten