Franstalige Groenen over rol Van Langenhove bij installatie Kamer: “Onze instelling niet nog eens laten bevuilen”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Ecolo-covoorzitter Zakia Khattabi wil niet dat Vlaams Belang-verkozene Dries Van Langenhove donderdag een prominente rol krijgt tijdens de installatievergadering van de nieuwe Kamer. Die wordt voorgezeten door Patrick Dewael (Open VLD), het Kamerlid met de meest anciënniteit, maar als een van de twee jongste parlementsleden zou Van Langenhove Dewael flankeren.

Van Langenhove werd maandag verhoord in kader van het onderzoek rond Schild & Vrienden. Volgens het parket Oost-Vlaanderen werd hij formeel in verdenking gesteld, en dat drie dagen voor de installatievergadering van de Kamer, waar dus een prominente - of op zijn minst een zeer zichtbare - rol voor Van Langenhove weggelegd is.

LEES OOK.Kersvers parlementslid Dries Van Langenhove formeel in verdenking gesteld, maar geniet hij geen onschendbaarheid? “Geen sprake van”

Maar als het van Ecolo afhangt, komt het niet zover. “Met deze inverdenkingstelling wordt het stilaan onaanvaardbaar. We kunnen onze instelling niet nog eens laten bevuilen”, zegt covoorzitter Khattabi. Ze brengt in herinnering dat Van Langenhove onder voorwaarden is vrijgelaten, en dat een van die voorwaarden erin bestaat dat hij een geleid bezoek moet brengen aan de Dossinkazerne in Mechelen.

Khattabi vraagt aan de democratische partijen in het parlement en aan de leden van het bureau van de uittredende Kamer om te vermijden dat Van Langenhove donderdag naast voorzitter Dewael mag plaatsnemen.

Ook MR wil Van Langenhove niet naast Kamervoorzitter zien zitten

De Franstalige liberalen van MR willen evenmin dat Van Langenhove donderdag een prominente rol speelt. “Ik steun dit voorstel van Ecolo, rekening houdend met de feiten van racisme waarover het parlementslid in verdenking is gesteld. Ik hoop dat de verschillende fracties tot een akkoord kunnen komen”, zegt ontslagnemend minister Denis Ducarme (MR) op Twitter.

Volgens het Kamerreglement wordt de voorzitter tijdens de installatievergadering geflankeerd door de twee benjamins van het halfrond. Dat zijn Melissa Hanus (PS) en dus Van Langenhove, de oprichter van de omstreden extreemrechtse beweging Schild en Vrienden.

bekijk ook

Van Langenhove: “Stop linkse taal in ons klaslokaal”

Kiesbureau even ontruimd voor Dries Van Langenhove (Vlaams Belang)

Door jvh