Tijdelijke werkloosheid bij door cyberaanval getroffen Asco nog eens verlengd

Bron © BELGA

Foto: ddl

Zaventem -

De directie van Asco, het Zaventemse bedrijf dat een tiental dagen geleden getroffen werd door een cyberaanval met ransomware, heeft de tijdelijke werkloosheid opnieuw verlengd, ditmaal tot en met zondag. Dat heeft de directie de werknemers laten weten. Er is over de situatie dinsdag overleg tussen directie en vakbonden.

Vicky Welvaert, de HR-manager van het bedrijf, stelde maandag dat de situatie onder controle is en de systemen op een veilige manier geleidelijk en voorzichtig heropgestart worden. Hierdoor zijn er overigens al terug een beperkt aantal werknemers aan de slag. Bij de RVA werd het statuut van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aangevraagd. Het is nog steeds onduidelijk wie of wat er aan de basis ligt van de cyberaanval.

Asco stelt in totaal 1.500 mensen te werk, van wie ongeveer 1.000 in Zaventem. De rest werkt in vestigingen in de VS, Duitsland en Canada. Ook in die vestigingen werden de activiteiten als gevolg van de cyberaanval volledig stilgelegd. Het bedrijf levert vliegtuigonderdelen aan alle grote vliegtuigbouwers en aan leveranciers van die bedrijven. Met die klanten is er volgens Welvaert een nauw contact over de stand van zaken.

Door jvh