Ketnet prikt datum voor terugkeer van ‘Tik Tak’ op het kleine scherm

Bron © BELGA

Foto: VRT

Het iconische kinderprogramma ‘Tik Tak’ keert in september, bij de start van het nieuwe schooljaar, terug op het scherm van Ketnet Junior. Er komen 52 nieuwe afleveringen en die zullen even ambachtelijk aanvoelen als de eerste afleveringen uit de jaren 80.

In 1981 verscheen ‘Tik Tak’ voor het eerst op het scherm. Gedurende tien jaar werden in totaal 366 afleveringen, eentje voor elke dag, gemaakt. Die zouden nog tot in 2006 herhaald worden en verdwenen dan van het scherm. Dertien jaar later is ‘Tik Tak’ klaar voor een comeback op Ketnet Junior, het VRT-kanaal voor peuters en kleuters.

LEES OOK. Meer dan 3.000 kindjes willen het nieuwe ‘Tik Tak’-gezicht worden

De nieuwe afleveringen zijn exact vijf minuten lang en er zijn heel wat herkenbare rubrieken die terugkeren. Het iconische huisje met de bewegende diertjes of de dansende theekopjes werden vanaf nul heropgebouwd en lijken nooit weggeweest. “‘Tik Tak’ is geniaal in al zijn eenvoud en blijft door zijn ritmische structuur, muziek, kleuren en herkenbaarheid overeind”, zegt Maarten Janssen, netmanager van Ketnet.

De rode draad doorheen de productie is dat de ambacht ook vandaag behouden wordt, want de decors en attributen worden allemaal handmatig in elkaar geknutseld. Al komen er nu ook moderne technieken aan te pas. Zo worden de figuurtjes voor de stop-motion met een 3D-printer gemaakt, maar gebeurt de aankleding met veren of gekleurde tape. “Het originele is gedateerd qua beeldkwaliteit, maar nu filmen we in 4K. Er zit veel technologie achter, maar op het scherm gaat het nog heel ambachtelijk en tactiel aanvoelen”, verklaart Janssen.

Door jvh