Huisvestingmaatschappij krijgt gelijk: sociale woning mag geweigerd worden aan mensen die al huis in Turkije hebben

Bron © VRT NWS

Foto: BELGA

/ Hamme / Moerzeke -

Een vrederechter in het Oost-Vlaamse Hamme heeft voor het eerst een sociale huisvestingsmaatschappij gelijk gegeven nadat ze privé-onderzoekers hadden gebruikt om na te gaan of huurders ook een huis in het buitenland hebben. Dat schrijft VRT NWS. Volgens de vrederechter is een bouwgrond of huis in het buitenland een geldige reden om een sociale woning in België te weigeren.

Vijf huurders waren naar het vredegerecht gestapt omdat de Oost-Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappij hun huurcontract opgezegd had. De maatschappij had het buitenlands vermogen van zes huurders van Turkse afkomst laten controleren. Daarvoor gebruikte ze een privé-bedrijf. Alle zes hadden ze bouwgrond of huis in Turkije. Dat schrijft VRT NWS. Vijf van de huurders trokken naar het gerecht om de beslissing aan te vechten.

In België mogen huurders van een sociale woning geen bouwgrond of ander huis bezitten, maar als die in het buitenland liggen, kunnen verhuurmaatschappijen dat niet zien. Een privé-bedrijf inzetten om achter die informatie te komen is erg omstreden, maar nu is de uitspraak van de vrederechter toch in het voordeel van de sociale verhuurmaatschappij.

Wetgeving

De volgende Vlaamse regering moet werk maken van een globaal wettelijk kader dat elke huisvestingsmaatschappij kan gebruiken voor mensen van wie het vermoedt dat ze een eigendom hebben in het buitenland. Dat zegt Bjorn Mallants, directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH).

Het kan natuurlijk niet dat elke huisvestingsmaatschappij die vermoedens heeft dat kandidaat-huurders of huurders eigendommen hebben in het buitenland, een privébedrijf onder de arm moeten nemen om dit te bewijzen, zegt Mallants. De VVH-directeur is voorstander voor een wettelijk kader. “Het kader dat nu bestaat is alleen geënt op Vlaanderen.”

“Ons uitgangspunt is altijd, dat als er misbruik is, we dat moeten aanpakken”, zegt Mallants nog. “Deze uitspraak bewijst dat je dit kan in kaart brengen, dat er gevolg aan gegeven kan worden en dat er nood is aan een kader.”