Teruggekeerde Syriëstrijder die cipiers met dood bedreigde krijgt twee jaar cel

Foto: EDM

Brugge -

De teruggekeerde Syriëstrijder Ruslan Dagiyev (37), die eind 2016 acht jaar effectieve celstraf kreeg opgelegd, heeft dinsdag nog eens twee jaar bijkomende celstraf gekregen omdat hij acht cipiers met de dood bedreigde in de gevangenis van Brugge. Zes van hen kregen ook klappen van de Oostendse Tsjetsjeen, die een getraind kickbokser is en zich volgens het openbaar ministerie bijzonder agressief gedraagt tijdens de uitvoering van zijn straf.

“Hij bedreigt cipiers door met zijn vinger over zijn keel te glijden en gaat hen te lijf als ze hem uit zijn cel komen halen, bijvoorbeeld om te douchen”, aldus de procureur. “Ik krijg je wel. Als het niet binnen de gevangenismuren is, dan is het erbuiten”, siste Dagiyev tegen een van de cipiers.

LEES OOK. Van Oostendse kickbokser tot schrik van de cipiers: deze extreem gewelddadige gevangene willen ze in Hasselt niet meer bewaken

De feiten speelden zich af tijdens twee afzonderlijke incidenten in maart en augustus 2018 op de afdeling Hoge Veiligheid van de Brugse gevangenis. Een van de cipiers werd door Dagiyev gebeten. Een andere cipier heeft een zodanige schrik van hem gekregen dat hij niet langer op de afdeling Hoge Veiligheid wil werken. De rechter kende de man 8.400 euro schadevergoeding toe. Dagiyev wam niet opdagen voor zijn proces. Door zijn gewelddadige gedrag werd de Tsjetsjeen tijdens zijn detentie al verschillende keren naar andere gevangenissen overgebracht. Zo zat hij ook een tijdje in de gevangenis van Hasselt waar hij in september vorig jaar zonder enige aanleiding vijf cipiers in elkaar sloeg. Momenteel zit hij in de gevangenis van Ittres.

Door aft
AANGERADEN