Dewinter over Vlaamse Regering: “Alles is mogelijk, maar inhoud primeert”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Volgens Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter zijn er verschillende pistes mogelijk in de Vlaamse regeringsonderhandelingen. “Alles is mogelijk, maar de inhoud primeert”, aldus Dewinter. Als N-VA en Vlaams Belang geen derde partner vinden, heeft Vlaams Belang volgens Dewinter al meer dan ooit tevoren bereikt door mee “een blauwdruk” aan te leveren voor een regeerakkoord. Maar Dewinter sluit ook “creatieve pistes” niet uit, zoals bijvoorbeeld het mogelijk losweken van vijf parlementsleden bij Open VLD en CD&V om zo een meerderheid te vormen.

In de marge van de eedaflegging van de 124 parlementsleden in het Vlaams Parlement werd er druk gespeculeerd over de Vlaamse regeringsvorming. Dat N-VA-voorzitter en Vlaams formateur Bart De Wever al inhoudelijke voorstellen heeft besproken, zet de zenuwen bij Open VLD en CD&V op scherp. Beide partijen blijven een samenwerking met het Vlaams Belang uitsluiten en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten vindt dat De Wever “klare wijn” moet schenken over zijn gesprekken met Vlaams Belang.

“Ik begrijp de nervositeit bij Open VLD en CD&V”, reageert ontslagnemend N-VA-minister Ben Weyts. “Maar ik denk dat we de formateur in alle discretie zijn werk moeten laten doen”. Weyts noemt het “evident” dat er pistes met het Vlaams Belang onderzocht worden. Of die pistes kans op slagen maken, hangt natuurlijk af van de bereidheid van een derde partij. “Ik laat alle mogelijke pistes open”, klinkt het.

Sciencefiction

Dat doet ook Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Ook als Vlaams Belang afvalt heeft zijn partij door mee te schrijven aan een “blauwdruk van het regeerprogramma al meer gewogen dan ooit tevoren”. In dat geval zouden voorstellen goedgekeurd worden die mee zijn uitgeschreven door het Vlaams Belang en behoort het cordon sanitaire volgens hem tot het verleden.

Maar er zijn volgens Dewinter ook andere creatieve oplossingen mogelijk. Zo zou er een piste zijn dat N-VA en Vlaams Belang een aantal parlementsleden losweken bij Open VLD en CD&V om zo aan een meerderheid te geraken. “Dat is een mogelijkheid. Daarvoor zijn vijf zetels nodig om aan een meerderheid te geraken”, aldus Dewinter. Maar die piste wordt door bronnen bij CD&V en Open VLD meteen afgedaan als “sciencefiction” en “compleet onrealistisch”. “Er is bij niemand in onze fractie die denkt aan samenwerken met Vlaams Belang”, klinkt het. “Het is ook vreemd dat De Wever, die van het kleiner maken van extreemrechts zijn missie heeft gemaakt, nu Vlaams Belang stap voor stap meer legitimeert”, zegt een andere anonieme bron.

AANGERADEN