Ligt de sleutel van een langer leven bij voeding? Marcel vraagt het aan Lieven Scheire

© © VRT - 2019

Ligt de sleutel van een langer leven bij voeding? Marcel Vanthilt (61) zoekt het uit en belt aan bij Lieven Scheire, die uitlegt waarom hij af en toe een maaltijd overslaat.

tdl

Dat gezonde voeding helpt om langer te leven, staat volgens Vanthilt als een paal boven water. Hij vindt het bewijs op Sardinië, waar hij mee-eet met Italianen die geen dag ouder lijken te worden. In de Amerikaanse stad Loma Linda gaat hij aan tafel met de volgelingen van de Mission Road Church, die zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen eten. In Nederland zoekt hij dan weer de 24-jarige Leonore Verheijen op, een sportieve dame die twee levenswijzen combineert die volgens sommigen vloeken: bodybuilding en veganisme.

Vanthilt wil ook meer weten van het vastendieet. Zo gelooft de Britse arts en journalist Michael Mosley dat het écht helpt om twee dagen per week te vasten en de inname die dagen te beperken tot vijfhonderd calorieën per dag. Lieven Scheire, die met hoge cholesterol worstelt, is een believer, al moet hij toegeven dat je er niet altijd vrolijk van wordt: vijfhonderd calorieën is écht weinig. “Ik heb een tijdje geëxperimenteerd met de zogenaamde 2/5-methode: vijf dagen eten, twee dagen vasten. En dat had invloed op mijn cholesterol. Nu laat ik het afhangen van mijn agenda. Ik sla af en toe mijn ontbijt over en eet pas in de late namiddag. De gedachte is dat honger in je lichaam celmechanismen aan het werk zet die anders zouden stilliggen. Ik geloof dat Michael Mosley nu aan twee halve dagen vasten per week zit. Onderzoek bij proefdieren wijst uit dat een constant licht hongergevoel langer doet leven. De vraag is alleen: ben je bereid om met dat hongergevoel te leven?”

Op naar de 100!, Eén, 20.40 uur

Aangeboden door onze partners

Lees ook