Code oranje in heel Vlaanderen: Rampenplan afgekondigd in Kalmthout

Bron © Noodweer Benelux, KMI, Belga

In Kalmthout liepen verschillende straten onder water. Lezeres Sarah kon deze foto maken in de Brasschaatsteenweg. Foto: Sarah Van Hecke

/ Kalmthout -

Het KMI waarschuwt al heel de dag voor zware onweders. Code geel was al sinds vanochtend van kracht, maar later op de dag werd er beslist dat op te trekken naar code oranje. Enkel aan de kust zou het rustiger blijven. Op verschillende plaatsen in het land hield het onweer lelijk huis en in Kalmthout werd zelfs het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Oproep: heb jij beelden van het onweer, stuur ze ons via deze link.

Donkere wolken, hagel en regenoverlast. Op verschillende plaatsen in het land heeft het onweer voor heel wat overlast gezorgd. In Kalmthout in het noorden van de provincie Antwerpen heeft burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) woensdagavond de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd vanwege de overvloedige regenval. Dat zegt de lokale politie. Heel wat straten staan blank en de hoofdassen zoals de Kapellensteenweg zijn afgesloten.

De gemeentelijke fase van het rampenplan blijft voorlopig actief, al is de kritieke fase voorbij. De hulpdiensten blijven in groten getale op het terrein.

Code oranje in heel Vlaanderen: Rampenplan afgekondigd in Kalmthout
In een kinderkamer in de Zonnekinddreef kwam het plafond naar beneden. Foto: Josephine Van Hauwaert

De politie vraagt aan inwoners om alle verplaatsingen zo veel mogelijk uit te stellen. “Rijden is momenteel erg gevaarlijk, ook al omdat de putdeksels van de riolering naar boven komen”, zegt woordvoerder Patrick De Smedt. “Bovendien kan de deining van het water door een passerende wagen ervoor zorgen dat het water bij de mensen binnenstroomt.”

Door de hevige regen is in een huis in de Zonnekinddreef in Kalmthout het plafond van een kinderkamer naar beneden gekomen. Dat meldt een lezer, bij wiens zus het incident plaatsvond. “Door de hevige regen op het dakterras konden de afvoerbuizen het water niet meer slikken en is het plafond naar beneden gekomen. Gelukkig was de 6-jarige dochter van mijn zus op dat moment niet aanwezig in haar kamer.”

Ook in enkele andere gemeentes in de regio zijn problemen gemeld. In het nabije Kapellen werd eveneens de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd. De kritieke fase is nu wel overal voorbij, klinkt het.

De wateroverlast in Kapellen was onder meer groot in deelgemeente Putte bij de Nederlandse grens. De federale politie sloot er zelfs een tijdje de landsgrens. De brandweer kreeg tientallen oproepen over ondergelopen straten en kelders. De gemeentelijke fase van het rampenplan was er enkele uren van kracht. Op de meeste plaatsen zijn de plassen en het water ondertussen grotendeels weggetrokken.

In Wuustwezel werden de hulpdiensten overstelpt met oproepen, zei burgemeester Dieter Wouters (CD&V). Vooral deelgemeente Gooreind werd getroffen. Onder meer bij het gespecialiseerd verpleegtehuis Coda is er wateroverlast gemeld. Dat leidde tot een ontruiming.

Ook in Stabroek werden enkele straten die blank stonden uit veiligheidsoverwegingen afgesloten.

70 meldingen in Antwerpen

In Antwerpen was de brandweer woensdagavond druk in de weer met het afwerken van oproepen voor wateroverlast en stormschade. Er kwamen al zowat 70 meldingen binnen, meldde het korps, vooral uit het district Ekeren dat het dichtst bij het zwaar getroffen noorden van de provincie ligt.

Daar liepen enkele straten onder water, zoals de Veltwijcklaan en het Groot Hagelkruis, maar ook kelders. “Momenteel hebben we extra ploegen op de baan, waarvan zes alleen al in Ekeren zelf”, aldus nog de brandweer. “Mensen kunnen ons bij overlast het snelst bereiken via onze e-formulieren op www.antwerpen.be.”

Code oranje in heel Vlaanderen: Rampenplan afgekondigd in Kalmthout
De Kapelsesteenweg in Ekeren-Donk moest door wateroverlast afgesloten worden. Foto: Maj

In Brussel waren de Hallepoorttunnel richting Basiliek, de Georges-Henritunnel in beide richtingen en Montgomerytunnel richting Meiser woensdagnamiddag zowat een half uur gesloten omwille van de hevige regenval. Dat meldt Brussel Mobiliteit via Twitter. Er is ook vertraagd verkeer van de Kunst-Wettunnel tot en met de Leopold II-tunnel richting Basiliek. Ook Ter Kamerenbos werd door het weer afgesloten.

Code oranje

De hevigste onweders zouden het westen en het centrum van het land aandoen. Omdat daarbij lokaal flink wat regen met mogelijk zelfs hagel kan vallen, en omdat er tijdens de onweersbuien gevaar is voor fikse windstoten, kondigde het KMI in alle Vlaamse provincies code oranje af. Het noodnummer 1722 wordt ook geactiveerd. Dat is enkel voor niet-dringende oproepen naar de brandweer. Enkel aan de kust blijft code geel van kracht.

LEES OOK. Hevig onweer bij u? Dit stadje zag 1.000 bliksemschichten in één uur

In West- en Oost-Vlaanderen ging code geel al vanaf 5 uur woensdagochtend in, in Antwerpen, Vlaams-Brabant en Brussel vanaf 7 uur, in Limburg is dat pas vanaf 13 uur het geval. Om 15 uur werd dat overal, behalve aan de kust, opgetrokken tot code oranje. Dat geldt tot minstens 21 uur vanavond. Code geel blijft in de meeste provincies wel langer van kracht. In West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen geldt code geel tot 23 uur, in Vlaams-Brabant en Brussel tot middernacht, en in Limburg pas tot 1 uur vannacht.

Code oranje in heel Vlaanderen: Rampenplan afgekondigd in Kalmthout
Foto: KMI

Opvallend weerfenomeen

Ook boven het westen en het centrum van het land waren er vanochtend onweders waar te nemen. Die hebben wel amper schade veroorzaakt. Maar er was wel een opvallend weerfenomeen waar te nemen: een zogeheten ‘shelfcloud’ die ontstond wanneer de warme lucht op grondniveau in contact kwam met de koudere lucht die het onweer meebracht op 100 à 200 meter hoogte.

Code oranje in heel Vlaanderen: Rampenplan afgekondigd in Kalmthout
Tielt Foto: NoodweerBenelux
Code oranje in heel Vlaanderen: Rampenplan afgekondigd in Kalmthout
Wingene Foto: NoodweerBenelux
Code oranje in heel Vlaanderen: Rampenplan afgekondigd in Kalmthout
Middelkerke Foto: Tom Le Bacq
Code oranje in heel Vlaanderen: Rampenplan afgekondigd in Kalmthout
In Heist. Foto: Inge Huys

bekijk ook

Hier zorgde het noodweer voor schade en wateroverlast begin juni

Dreigende wolk palmt kust in en brengt onweer met zich mee

Onheilspellende wolkenformatie gespot in Argentinië

Door jvh, sgg